Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Cu Dumnezeu pe calea vieții
Toamna, şcolile îşi deschid porţile, anul școlar debutând în preajma datei de 1 septembrie, când se prăznuieşte începutul anului bisericesc. În prima zi de şcoală, la festivitatea de deschidere, un moment important îl ocupă slujba religioasă, în care preoții se roagă, împreună cu elevii, cadrele didactice și părinții, ca Dumnezeu să binecuvânteze noul an școlar, punând început bun în viața tuturor, astfel încât, la sfârșit, cu toții să culegem roadele.
Așadar, am pornit din nou la un drum în care elevii, cu ajutorul familiei și al cadrelor didactice, se străduiesc să acumuleze cunoștințe noi cu gândul că Dumnezeu veghează, că El este singurul care poate face din imposibil posibil, că vor fi reușite, dar și eșecuri, materii care le plac și altele cu care nu rezonează, dar cu nădejde că după un an de lupte și bucurii vor fi mai maturi, mai înțelepți. Ion Creangă spunea: „Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat...”
Da, îi îndemnăm pe dascăli și pe părinți să le fie dragi copiii și să aibă răbdare cu ei, dar și invers, copiii să aibă îngăduință față de neputințele celor mai în vârstă. Să încercăm cu toții să avem o comunicare mai deasă şi mai vie între noi, mici și mari, și nu între noi și calculator. Când eram elevă, abia așteptam să înceapă școala ca să fiu iarăși cu prietenii. Fizic și nu on-line. Îmi doream să-i ascult pe profesori, predându-ne lecții noi, pe colegi, citind compuneri, să rezolvăm ecuații imposibile la matematică sau să alergăm prin curtea școlii la orele de sport. Îi invit pe cei mici să descopere, iar pe cei mari să redescopere bucuria de a fi în comuniune cu cei din jur. Să se bucure de bucuria aproapelui, să ofere un umăr pe care să plângă cel care are o durere. Să zâmbească şi să se bucure mai mult de tot ceea ce a creat frumos Dumnezeu.
A fi om e lucru mare
Da, există dorința firească de a acumula noi cunoștințe, dar cred că cel mai important este să învățăm să fim oameni. A fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare. Să nu uităm însă că în formarea unui elev, educația are loc atât în școală, cât și în familie, aceasta având rolul ei important în formarea și educarea copilului încă din primii ani de viață. Așadar, pentru ca micii învățăcei să crească verticali, să fie puternici, sănătoși la trup și la minte este foarte importantă punerea în funcțiune a triadei: elev-școală-familie. Doar în acest fel putem descoperi temerile, bucuriile, frământările, aptitudinile copiilor noștri. Doar împreună putem rezolva nevoile cu care ei se confruntă.
Pentru elevii de clasa a V-a se deschide un nou ciclu de învățământ, total nou pentru ei, în care vor avea ocazia să cunoască mult mai multe discipline, dar și mai mulți profesori. Dascălii sunt oameni deschiși, cu suflete mari, motivați de dragostea și vocația de profesor, care au rolul de a împărtăși elevilor tainele învățăturii, dar și de a-i ajuta să devină tineri frumoși, inteligenți, disciplinați, care vor face cinste nu numai şcolii, dar şi comunităţii în care locuiesc.
Să nu uităm niciodată să împărtășim copiilor faptul că școala s-a născut în Biserică, iar elevii noștri, pentru a fi puternici, au nevoie de ajutorul, de sprijinul familiei și al Bisericii. Prezența și îndrumarea profesorului de religie, alături de toate celelalte cadre didactice din școală, reprezintă un lucru extrem de important în formarea de caractere și aptitudini ale elevului. Astfel, vor deveni tineri valoroşi, prin formarea morală și socială. Școala este locul în care copilul se formează pentru a deveni un cetățean demn al țării. Adeseori, întâlnim pe stradă, în parcuri, în mijloacele de transport, elevi și eleve de gimnaziu și liceu care se remarcă printr-un comportament frumos. Aceste lucruri ne duc cu gândul la educația pe care au primit-o și în școală.
Schimbări în structura anului şcolar
În acest an școlar, elevii sunt puși în situația de a se confrunta cu unele schimbări în ceea ce privește structura anului școlar. Din 2023, pentru admiterea la liceu nu se va mai ține cont de media anilor de studii din clasele V-VIII. Un lucru inedit îl constituie noua structură împărțită în cinci module de studiu, intercalate cu perioade de vacanță, care oferă un echilibru între studiu și odihnă. Elevilor li se va încheia o singură medie școlară anuală, la fiecare materie. Aceasta va fi de fapt rezultatul mediei aritmetice a notelor obținute în timpul anului școlar. Cadrele didactice vor stabili modul de evaluare, iar numărul notelor va fi cu cel puțin 3 în plus față de numărul de ore săptămânal alocate pentru fiecare materie. De exemplu, dacă un elev sau o elevă studiază o oră de religie pe săptămână, va avea un număr de minimum 4 note în catalog.
Toate aceste noutăți din viața școlarilor, fie mari, fie mici, culminează cu eliminarea tezelor semestriale, care erau obligatorii. Dar, cu toate acestea, evaluarea competențelor elevilor va rămâne la fel de importantă, chiar dacă aceștia nu vor mai susține teze. Ei vor fi evaluați prin lucrări scrise, fișe de lucru, portofolii și răspunsuri orale.
Noutatea acestui an școlar constă în faptul că toți elevii vor avea vacanța de toamnă programată în perioada 22-30 octombrie, de asemenea, vacanța de iarnă a fost programată pentru toți elevii în perioada 23 decembrie 2022 - 8 ianuarie 2023. A fost reintrodusă în acest an școlar și vacanța din luna februarie, eliminată în anul școlar precedent. Toate aceste noutăți constituie o provocare pentru elevi, părinți, dar și pentru cadrele didactice, care sunt mereu într-o continuă formare profesională, astfel încât procesul de învățământ să decurgă normal, cu folos, iar scopul fiecărui dascăl să fie atins.
Și în acest an școlar Îl rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu să dăruiască tuturor sănătate, liniște sufletească, luminarea minții, râvnă pentru acumularea cunoştinţelor, dragoste faţă de semeni și ajutor din belşug, atunci când vor apărea situaţii dificil de înfruntat!
(Rozalia Dorina Rusu este profesoară la Şcoala Gimnazială Nr. 92 din București).