Cu obrazul ars de soare și cu mâinile muncite, te trezeai, măicuță, dis-de-dimineață, la întâia cântare a cocoșului. Îi mulțumeai Bunului Dumnezeu, pentru că te-a ridicat din pat, pentru că ți-a dăruit
Cum se pregătesc elevii pentru examenul de bacalaureat
În această săptămână a avut loc simularea examenului de bacalaureat, iar rezultatele vor fi comunicate în data de 8 aprilie, când fiecare licean va primi confirmarea privind pregătirea lui pentru examenul maturităţii. În multe cazuri, notele de la simulări reprezintă un semnal de alarmă de care elevii ar trebui să ţină cont. „M-am speriat de notele luate la simulare, așa că am apelat la meditații în particular”, spunea un participant la cercetarea „Liceeni din România. Implicarea şi autonomia liceenilor”, realizată anul trecut de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Aproximativ 80% dintre cei 123.000 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a seral au participat, în această săptămână, la simularea examenului de bacalaureat. Rezultatele vor fi comunicate individual, în data de 8 aprilie, şi vor fi analizate, totodată, la nivelul unităţilor de învățământ liceal „prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în cadrul consiliilor profesorale”. Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a transmis că prin aceste simulări se urmăreşte în mod principal „adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din sesiunile iunie și iulie - august 2025”.
Simularea examenului este un moment esențial în pregătirea elevilor, prezentând o fotografie reală şi de moment a cunoştinţelor liceenilor. Dacă unii primesc confirmarea faptului că se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte pregătirea individuală, pentru mulţi dintre liceeni rezultatul simulării poate fi un semn că ar trebui să găsească soluții mai eficiente sau să acorde mai mult timp acestui proces de pregătire.
O cercetare a Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie din cadrul MEC a evidenţiat că, anul trecut, soluţia adoptată de 43,1% dintre elevi a fost să apeleze la meditaţii particulare în vederea pregătirii examenului de bacalaureat. „M-am speriat de notele luate la simulare, așa că am apelat la meditații în particular”, a declarat unul dintre respondenţii studiului. Iar acest trend al meditaţiilor în privat este confirmat chiar de către profesori.
Pe ajutorul profesorului de la clasă se bazează 24,8%, alţi 36,7% se pregătesc prin utilizarea unor resurse în format digital (platforme de învățare sau tutoriale), în timp ce 20,6% se pregătesc suplimentar, în cadrul unor grupuri fizice/online organizate. Un elev din unsprezece (11,6%) declară că nu se pregătește în mod special pentru examenul de bacalaureat.
Studiul mai arată că pregătirea pentru examen se face în defavoarea disciplinelor școlare care nu au legătură cu acest examen, în ultimul an de liceu fiind uzitat des chiulul de la materiile care nu fac obiectul bacalaureatului: „Mi se pare că facem o grămadă de ore și facem degeaba! Avem într-o zi foarte multe ore, venim obosiți, mai ales că acum suntem și cu BAC -ul, mi se pare că ar trebui să ne alegem orele pe care vrem să le facem. Și alea care nu ne interesează, să mergem așa, din când în când sau deloc; chiulim mai mult”.
Specialiştii sesizează faptul că, „în absența exercițiului de a transfera abilități și cunoștințe de la o disciplină la alta, liceenii nu sesizează legăturile explicite pe care unele discipline le pot avea cu disciplinele de examen”.
Prezenţa la simulare de aproximativ 80% dintre elevii de clasa a XII-a este explicată parţial prin faptul că doar 74,8% dintre liceeni doresc să își continue studiile și au nevoie de obținerea acestei diplome. (O. N.)