Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Cursuri de prim ajutor pentru elevi
În judeţul Harghita, sute de elevi sunt aşteptaţi să se înscrie la cursurile de prim ajutor organizate de Asociaţia Transylvania Rescue Team, împreună cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) şi finanţate de Consiliul Judeţean Harghita. Proiectul „Introducerea tinerilor în însuşirea elementelor de bază ale primului ajutor” se derulează în această toamnă şi este dedicat elevilor de gimnaziu.
Există momente în viaţă când şi copiii pot contribui la salvarea unei vieţi, condiţia fiind aceea să cunoască măsurile de prim ajutor. Deşi s-a discutat în dese rânduri de oportunitatea introducerii unei materii de studiu în şcoală, până la momentul în care se vor lua decizii în acest sens elevii au oportunitatea să participe la astfel de cursuri derulate în şcoli cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, al serviciilor judeţene de ambulanţă sau SMURD, al ONG-urilor sau organizaţiilor umanitare precum „Crucea Roşie”.
Un exemplu în acest sens este Harghita, acolo unde sute de elevi sunt aşteptaţi să participe la proiectul „Introducerea tinerilor în însuşirea elementelor de bază ale primului ajutor”. Potrivit directorului SAJ Harghita, dr. Peter Szilard, activităţile se vor derula în această toamnă, iar elevii vor fi familiarizaţi cu măsurile de prim ajutor în diferite situaţii: când să apeleze la numărul de urgenţă 112, cum se face resuscitarea cardio-pulmonară sau cum se acordă primul ajutor în caz de hemoragii, arsuri, fracturi, luxaţii sau stare de leşin, „situaţii cu care se pot întâlni în fiecare zi”.
Dr. Peter Szilard a precizat, potrivit Agerpres, că „aceste cursuri vor fi interactive, voluntarii urmând să răspundă la toate întrebările adresate de elevi”. „Ştiu că este o iniţiativă a Consiliului Judeţean ca în planul şcolar să fie introduse nişte ore de prim ajutor. Ar fi binevenite. Eu cred că ar trebui să fie obligatorie predarea cursurilor de prim ajutor în şcoli, pentru că vedem tinerii ce viaţă trăiesc şi (...) dacă este vorba de un caz mai grav, sunt binevenite cunoştinţele medicale”, a declarat şeful SAJ Harghita.
Acesta a mai spus că există interes şi din partea profesorilor, care sunt aproape tot timpul în preajma copiilor, atât la şcoală, cât şi în excursii sau tabere şcolare. „Vrem să ajungem la cât mai multe şcoli unde să ţinem cursuri de prim ajutor pentru elevi. Vom trimite invitaţii şi sperăm că vor fi cât mai multe şcoli interesate de proiectul nostru”, a menţionat dr. Peter Szilard.
La rândul său, preşedintele Transylvania Rescue Team, Csiszer Csaba, a subliniat că este foarte important ca elevii să ştie cum să acorde corect primul ajutor, pentru a veni în sprijinul celor din jur, şi a punctat că există deschidere din partea copiilor pentru astfel de informaţii.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a spus că instituţia pe care o conduce are ca obiectiv „construirea unui judeţ în siguranţă”, ca urmare a iniţiat încheierea unui protocol cu toate instituţiile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă pentru ca în şcolile din judeţ „să se predea cursuri de gestionare a situaţiilor de urgenţă, adaptate diferitelor categorii de vârstă”. „Prin copii, tineri se poate ajunge şi la părinţi şi la bunici, şi printr-o astfel de abordare eu cred că vom reuşi să salvăm foarte multe vieţi şi să prevenim foarte multe accidente”, a afirmat Borboly Csaba. (O. N.)