„Educația are nevoie de restructurare masivă”, a transmis ministrul educaţiei şi cercetării, Daniel David, care a preluat portofoliul de mai puţin de o lună de zile. Acesta şi-a expus obiectivele pe care le
Deschiderea şcolilor, condiţionată de evoluţia epidemiologică
Semestrul al doilea ar putea începe cu prezenţa fizică a elevilor la şcoală, dacă situaţia epidemiologică o va permite. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că deschiderea şcolilor nu va fi condiţionată de vaccinarea cadrelor didactice. De altfel, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că prioritatea profesorilor a fost amânată, din cauza deficitului de doze de vaccin.
Reluarea semestrului al doilea cu prezenţa fizică la şcoală, începând cu data de 8 februarie, va depinde de evoluţia epidemiologică din ţara noastră şi nu de rata de vaccinare a cadrelor didactice, a anunţat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „(…) Vaccinarea este un element important, care, însă, nu condiţionează interesul major de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică”. În zilele următoare, miniştrii educaţiei şi sănătăţii vor elabora un ordin comun care va cuprinde o parte dintre măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus deja existente, la care vor fi adăugate altele noi. Vor fi eliminate acele panouri de plexiglas, „care mai mult încurcă”, după cum a afirmat ministrul Cîmpeanu, însă vor fi adoptate măsuri de siguranţă a căror eficienţă a fost dovedită în alte state europene. „Avem modelul unor state europene care au avut deschisă şcoala (…). Spre exemplu, sunt clase cu dimensiuni comparabile cu cele din România, cu efective de 30-32 de elevi, şi nu au avut o creştere a ratei de infectare. Ne uităm la măsurile pe care le-au luat aceste state, care s-au dovedit a fi bune, şi analizăm în ce măsură putem să le preluăm în ordinul comun de ministru pentru a fi respectate în şcolile din România”, a precizat ministrul educaţiei.
Tot Sorin Cîmpeanu a spus, zilele trecute, că scenariile de începere a şcolii exclud sistemul hibrid, care s-a dovedit ineficient. În analiza evoluţiei epidemiologice, care va sta la baza redeschiderii şcolilor, vor fi luate în considerare şi elementele apărute în legătură cu noua tulpină de coronavirus depistată la o şcoală din Bucureşti.
Vaccinarea prioritară a profesorilor, amânată
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, recent, că începând de astăzi, 28 ianuarie, se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale, pentru doza I (35.304 persoane), pe fondul deficitului de doze de vaccin cu care se confruntă România în prezent. „Vaccinarea prioritară a personalului din învățământ se amână pentru o dată care va fi anunțată (cel mai probabil amânarea va fi de maxim două săptămâni)”, se arată în documentul transmis Direcţiilor de Sănătate Publică din toată țara de către Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva SARS-CoV-2, citat de EduPedu.ro. Documentul face referire la verificarea numărului de doze de vaccin necesare la nivel local, reprogramarea persoanelor cu funcții esențiale, reprogramări în ordinea programărilor inițiale, precum și la includerea vaccinului Moderna în campania de vaccinare, din 1 februarie.
Valeriu Gheorghiță a subliniat că „am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani și a decala persoanele care deservesc activități esențiale”. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, la sfârșitul săptămânii trecute, s-au vaccinat 6.000 de angajați din învățământ, iar 80.000 de cadre didactice sunt programate pe platforma de vaccinare. Numărul angajaților din sistemul de învățământ, care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, este de 167.977 de persoane (131.962 - personal din sistemul de învățământ preuniversitar şi 36.015 - din sistemul de învățământ universitar). (O. N.)