Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Dimensiunea academică și mărturisitoare a teologiei
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București împreună cu Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) au organizat sesiunea de comunicări științifice pentru studenți și masteranzi - „Teologie şi identitate” (17-20 mai 2018) şi sesiunea de comunicări științifice a Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” din Bucureşti (31 mai - 3 iunie 2018). Cele două evenimente s-au desfășurat la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman.
Proiectele s-au adresat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor de la facultăţile de teologie ortodoxă din ţară. Scopul lor: implicarea tinerilor în activitatea pastoral-misionară a Bisericii şi conștientizarea rolului activ pe care trebuie să și-l asume tinerii teologi în vederea valorificării noțiunilor însuşite la cursuri.
Activităţile educative desfăşurate cu acest prilej au fost îmbinate cu participarea la programul liturgic al mănăstirii, dar şi cu numeroase activităţi recreative şi de socializare.
Aceste sesiuni de comunicări fac parte din manifestările ştiinţifice ale facultăţii și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre a anului 2018 ca An omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română.
„Să ne adunăm și să stăm în unitate”
,,Sesiunea de comunicări științifice a Școlii Doctorale «Dumitru Stăniloae» din Bucureşti a constituit o oportunitate deosebită pentru consolidarea conştiinţei eclesiale şi mărturisitoare, asumată şi cultivată în cercetarea teologică. Totodată, această întâlnire a favorizat coagularea unui nucleu al tinerilor teologi, la nivel naţional, articulându-se posibilităţile de realizare a cooperării între doctoranzi de la diferite şcoli doctorale, în domenii şi teme specifice ale cercetării teologice. Cu acest prilej, s-a subliniat faptul că cercetarea teologică, ancorată în duhul Tradiţiei ortodoxe, ar trebui să fie strâns legată de viaţa Bisericii, să răspundă nevoilor omului de astăzi.
În contextul prezentărilor şi al dezbaterilor din cadrul sesiunilor, s-a subliniat dimensiunea formativă a teologiei, faptul că o cercetare teologică veritabilă, fără să eludeze exigenţele academice, nu se poate epuiza în informaţii dezvoltate în diferite lucrări, nu poate fi redusă doar la ştiinţă teologică. În mod repetat şi răspicat, s-a afirmat faptul că teologia ortodoxă, asumând linia Sfinţilor Părinţi, ar trebui să se materializeze inclusiv în abordările specifice cercetării teologice, printr-o viziune eclesială şi cuprinzătoare, prin care să fie relaţionată învăţătura de credinţă cu Sfânta Scriptură, cu experienţa liturgică a Bisericii, trăită, în special, prin Sfânta Liturghie, cu spiritualitatea filocalică. Ca model al slujirii teologice în contemporaneitate a fost invocat părintele Dumitru Stăniloae.
Sesiunea de comunicări științifice a constituit şi o ocazie de întărire a legăturilor personale între profesorii de teologie de la şcolile doctorale din cuprinsul Patriarhiei Române, între profesori şi doctoranzi, precum şi între diferiţi doctoranzi din centrele universitare româneşti. Faptul că această întâlnire naţională s-a desfăşurat la Centrul social-pastoral «Sfânta Cruce» al Mănăstirii Caraiman a contat foarte mult în generarea unei stări de spirit favorabile de relaţionare a dimensiunii academice a teologiei cu viaţa de rugăciune şi de experienţă liturgică. În acest sens, în fiecare dimineaţă a zilelor lucrărilor a fost săvârşită Sfânta Liturghie, slujind câte un părinte profesor, însoţit de şase clerici doctoranzi, la slujbă participând profesorii şi doctoranzii.”
Conf. dr. Adrian Lemeni, Directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă din București
„Cred că întâlnirea a depășit scopul principal al unei astfel de conferințe, de a crea legături academice pentru dobândirea, în beneficiul studenților și al profesorilor școlilor doctorale participante, a unui grad înalt de pregătire, a excelenței în cercetare și a unei colaborări academice. În sesiunile la care am participat au fost susținute lucrări interesante care au abordat probleme actuale. Am avut ocazia să constat o conștiință vie și mărturisitoare a cercetării teologice pe care o întreprind colegii mei. În fiecare zi am participat, alături de ei, la Sfânta Liturghie și am simțit că efortul de a veni împreună și de a lucra în toate aceste zile a fost preschimbat în bucuria comuniunii și a zidirii sufletești. Am stabilit noi relații, pe care îmi doresc să le consolidez cu doctoranzii din cadrul celorlalte facultăți de teologie ale universităților din țară și am constatat că întâlnirea personală, alături de străduința de a dărui ceva din noi, înseamnă comunicarea adevărată, după modelul celei realizate de Mântuitorul Hristos.”
Alexandra Săftoiu (doctorand, Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din București)
„Sesiunea de comunicări științifice a fost una dintre cele mai frumoase experiențe la care am luat parte până acum. De ce spun lucrul acesta? Pentru că pe lângă faptul că am avut ocazia de a întâlni și audia profesori de mare prestigiu din teologia românească, această întâlnire a reprezentat un moment de reflecție și dezbatere cu privire la sensul mărturisirii ortodoxe, într-o lume în care Ortodoxia are nevoie de susținători fermi și devotați. De asemenea, întâlnirea a avut menirea de a consolida o conștiință eclesială în ceea ce privește cercetarea teologică și, totodată, la nivel personal, de a întări legăturile dintre noi, doctoranzii, precum și relațiile noastre cu profesorii de la alte facultăți.
Am plecat de acasă cu gândul că îmi voi susține referatul și, cel mult, voi răspunde la posibilele întrebări. Dar evenimentul a fost cu mult mai viu și mai susținut decât m-am așteptat. Prezentările, multe dintre ele libere, au fost de cea mai înaltă calitate, interesante, tratând diverse teme, iar între prezentări au fost discuții în cadrul cărora profesorii și doctoranzii au adus completări, sugestii și recomandări, toate acestea întregind un dialog permanent între participanți.
Sunt încântat de participarea la această conferință și consider că am înțeles faptul că teologia ortodoxă are nevoie de o asumare eclesială, vie și mărturisitoare. Sunt convins că organizarea unor astfel de evenimente nu poate aduce decât un spor intelectual și duhovnicesc teologiei românești.”
Pr. Vlad Sergiu Sandu (doctorand, Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad)
„Participarea la acest simpozion a reprezentat o oportunitate pentru a-mi aduce o contribuție pe plan științific și pentru a lua contact cu studenţi de la diferite universități din țară - reprezentanţii cei mai de seamă. Tocmai acest contact, faptul că ne-am cunoscut și ideile pe care le-am schimbat dau unui astfel de eveniment o valoare inestimabilă pentru lumea și viața studențească.
M-am prezentat la simpozion foarte simplu, nu am avut așteptări nici de la mine, nici de la ce aș putea găsi. De altfel nici nu aveam cum, după un drum obositor de aproape zece ore, cu trenul. Cu toate acestea, pot să afirm că mi-am dorit o dezbatere, mi-am dorit susțineri de păreri, căci după cum am spus, ne adunaserăm oameni de la universități din întreaga țară și fiecare venea cu idei și abordări diferite.
Acum, că nu mai sunt la simpozion, pot să spun, uitându-mă în spate, că a fost extraordinar. Îmi amintesc de pauzele de cafea, care erau cele mai destinse momente, căci, în rest, simțeai emoția fiecărui coleg care își susținea referatul. Mi-a plăcut și m-am bucurat atât de mediul și modul de desfășurare, cât și de conținutul simpozionului.
Sunt foarte importante astfel de simpozioane pentru că ne ajută, ca studenți, să fim activi, ne entuziasmează și ne pun în valoare. Îmi doresc ca astfel de manifestări să nu dispară din viața studenților, ci să se dezvolte și să ia amploare, ca și generațiile viitoare să aibă parte de ele. Dar îmi mai doresc un lucru, ca referatele susținute să nu rămână doar în mintea celor din sală, ci să devină accesibile pentru oricine dorește să le citească, într-un cuvânt, să fie publicate.”
Dorel Andrei Nistor (student, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia)
„Tinerețea se caracterizează printr-o exaltare a spiritului. Este perioada din viață în care visul și munca merg pe același drum. Dorința de împlinire a unui vis implică efort, studenția fiind cadrul cel mai potrivit. În anii de facultate te formezi pentru viitor, atât din punct de vedere intelectual, cât și spiritual. Aici, experiențele sunt rezultate din energia tinereții și se înscriu direct în sufletul și mintea omului.
Ajuns la finalul celui de-al 4-lea an la Facultatea de Teologie, mărturisesc că devenirea mea se datorează în cea mai mare parte întâlnirii cu oamenii. Numai atunci când ai oameni în jurul tău și faci lucruri pentru ei, renunțând la ale tale, te descoperi pe tine însuți și te bucuri cu adevărat.
Simpozionul de la Mănăstirea Caraiman, organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși, al cărui membru sunt și eu, a fost un bun prilej pentru a întâlni oameni noi. Prin acest eveniment am cunoscut studenți de la mai multe facultăți de teologie din țară și, de asemenea, am legat relații de prietenie.
Mă bucur că am putut ajunge și anul acesta și că am avut șansa să împărtășesc cu ceilalți cunoștințele mele cu privire la Marea Unire, prezentând o parte din lucrarea mea de licență. Am ascultat cu toții prezentările participanților, am schimbat impresii și ne-am îmbogățit intelectual. Profesorii care au moderat discuțiile și care au evaluat lucrările și-au dat interesul pentru a decurge totul foarte frumos. La un moment dat, mi-am imaginat că suntem adunați și noi, așa cum s-au adunat odinioară cei care au pus la cale Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, având ca scop unirea într-un gând și într-o credință. La Caraiman am realizat o mică unire pentru a ne aminti de Marea Unire. Am readus în prim-plan evenimentele petrecute în urmă cu 100 de ani. Ne-am adunat din toată țara pentru a fi în comuniune, pentru a ne aduce aminte de strămoși și pentru a deveni mici mărturisitori ai unirii, susținători ai faptului că doar atunci când suntem mulți și suntem într-un cuget, putem fi puternici. A fost o experiență constructivă care a clădit în mine și în ceilalți sentimentul de încredere că vom îndeplini visul despre care vorbeam mai sus. Bucuria de a fi cu ceilalți este o bucurie pe care o consider a fi dar de la Dumnezeu.
Acest fel de întâlnire este un mijloc de cunoaștere, educație și cultivare a spiritului și consider că este absolut necesar să fie organizată în fiecare an. Simpozionul ne-a adunat pe toți într-o horă datorită structurii clădirilor, având în mijloc Biserica. Trebuie ca noi, tinerii, să creștem și să ne dezvoltăm în acest fel, să ne adunăm și să stăm în unitate, căci Însuși Hristos spune că acolo unde sunt adunați mai mulți în numele Său, acolo este și El.”
Andrei Iordache (student, specializarea Teologie Pastorală, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București)