Într-o lume în continuă schimbare şi în viteză, educația morală în rândul adolescenților devine un subiect de interes major pentru părinți și dascăli deopotrivă, mai ales în contextul diversității
Educaţia preşcolarului din mediul rural
World Vision România a dat publicităii raportul „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural 2024”, care surprinde şi date privind educaţia timpurie a copiilor cu vârste până la 3 ani împliniţi. Astfel, doar 7% dintre copiii din acest segment de vârstă sunt înscrişi la creşă, iar înscrierea la grădiniţă „începe după vârsta de 3 ani, cu un grad de cuprindere maximă la vârsta de 5 ani împliniţi (92%)”. În ceea ce priveşte segmental de vârstă 3-5 ani, aici există o rată de înscriere la grădiniţă de 87%.
„În comunităţile marginalizate accesul copiilor la educaţie preşcolară este semnificativ mai scăzut (69%) decât în cazul comunităţilor nemarginalizate (92%). Mai mult, Raportul de impact al proiectului «Start în educaţie» 2023 relevă faptul că în comunităţile vulnerabile cuprinse în proiect, unu din patru copii înscrişi la grădiniţă frecventează grădiniţa ocazional, chiar parţial, mergând uneori doar o dată pe săptămână”, se precizează într-un comunicat al World Vision România.
Deficitul de resurse financiare care nu a permis achiziţia de haine şi alte lucruri utile au fost invocate de cei mai mulţi părinţi în cazul nefrecventării grădiniţei de către copiii lor.
De asemenea, studiul relevă că 42% dintre părinţii din mediile defavorizate se implică doar „uneori, rar sau chiar deloc” în activităţile educaţionale ale copiilor, precum lectura. Mai mult, 40% dintre părinţii copiilor preşcolari au declarat că se confruntă cu lipsa cărţilor şi a materialelor educaţionale din grădiniţe. (O.N.)