Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Educaţie cu bani de acasă
Fundaţia World Vision România anunţă demararea campaniei „Autorităţi la Sat”, prin care încurajează politicienii şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor statului să meargă în comunităţile vulnerabile şi să identifice direct nevoile elevilor şi apoi să promoveze măsuri prin care să protejeze drepturile tuturor copiilor. Campania a fost lansată în contextul în care, în data de 20 noiembrie, a fost marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.
Prima vizită este realizată astăzi de ministrul Ligia Deca, alături de mai mulţi decidenţi, într-o şcoală şi un liceu din două comunităţi dezavantajate din judeţul Ialomiţa, unde World Vision România implementează programul „Pâine şi Mâine”, respectiv „Vreau în clasa a 9-a”, care au ca scop creşterea nivelului de bunăstare al copiilor şi reducerea abandonului şcolar.
World Vision România semnalează că mai mult de jumătate dintre copiii din comunităţile dezavantajate spun că profesorii le cer bani pentru fondul clasei, în vederea achiziţionării de materiale diverse necesare desfăşurării orelor, cum ar fi topuri de hârtie, markere, bureţi, cretă. Asta în condiţiile în care „Legea Educaţiei şi Constituţia prevăd că accesul la învăţământ este gratuit şi obligatoriu”.
Cercetarea mai relevă că 70% dintre copii afirmă că profesorii le cer să aducă bani de acasă pentru culegeri şi alte caiete speciale cu exerciţii de lucru. De asemenea, mai mult de patru din zece (43%) dintre elevii respondenţi au arătat că nu au fost consultaţi, anul trecut, nici măcar o dată de către profesori referitor la predarea şi evaluarea din clasă, în timp ce 28% spun că li s-a cerut doar o singură dată feedback în anul şcolar trecut. (O. N.)