Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Elevii ar putea avea acces gratuit la teatre şi muzee
Senatul a adoptat, în şedinţa de luni, o propunere legislativă de modificare a Legii învăţământului preuniversitar prin care le este acordată gratuitate elevilor la spectacolele organizate de instituţiile publice pe teritoriul României şi la accesul în muzee. „Elevii români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român, beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru de operă, de film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice pe teritoriul României. Aceeaşi gratuitate se acordă şi elevilor din ţară pentru acces la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film şi alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice, în limita bugetelor aprobate”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari USR, PNL, PSD şi UDMR.
Potrivit expunerii de motive, „gratuitatea elevilor transformă instituţiile culturale în principalul furnizor de educaţie şi elimină barierele financiare care se referă la acces şi alte taxe cum ar fi fotografierea obiectivelor”.
Gratuitatea de care s-ar putea bucura elevii este mai mult decât oportună dacă ţinem seama de rezultatele studiului „Barometrul de Consum Cultural 2022”, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, potrivit căruia românii citesc tot mai puţin şi participă foarte rar la evenimente culturale.
Scăderile semnalate în consumul cultural public sunt, potrivit barometrului, astfel: participarea la spectacole de teatru de la 29% în 2019 la 20% în 2022; vizionarea de filme la cinematograf de la 35% în 2019 la 26% în 2022; mersul la bibliotecă pentru a citi/ împrumuta cărţi de la 28% în 2019 la 17% în 2022; vizitarea muzeelor, expoziţiilor sau galeriilor de artă de la 38% în anul 2019 la 30% în anul 2022. (O. N.)