Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, poartă deschisă spre slujirea lui Dumnezeu
În fiecare an, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova îşi deschide porţile pentru a-i primi pe viitorii studenţi. Împărtăşind emoţia şi bucuria unui nou început de viaţă, peste 160 de tineri au optat să acceadă la statutul de student teolog sau de artist plastic, în cadrul celei mai prestigioase instituţii de învăţământ teologic academic din Cetatea Băniei. Anul acesta, examenul de admitere s-a desfășurat în data de 17 iulie 2023. Câţiva candidaţi ne-au împărtăşit din emoţiile şi motivele pentru care au decis să fie studenţi teologi.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, profesorii Facultăţii de Teologie din Craiova, în frunte cu pr. prof. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul instituţiei, s-au pregătit temeinic pentru a-i întâmpina pe viitorii studenţi. În cadrul celor două secţii de Teologie Pastorală şi Arte Vizuale (Artă Sacră, Arte Plastice - pictură şi sculptură) au fost scoase la concurs 160 de locuri, disponibile pentru programul de licenţă (buget şi taxă). În prealabil, candidaţii au trecut printr-o evaluare administrativă a documentelor, care au fost încărcate în format electronic în programul de admitere al Universităţii din Craiova, la Facultatea de Teologie. Cea de-a doua etapă a constat într-un examen oral, de verificare a cunoştinţelor teologice şi de evaluare artistică.
Emoţiile nu au lipsit, fiecare participant reuşind să aducă în faţa comisiei de evaluare sârgul personal, osteneala şi dorinţa de a fi ucenic şi, mai apoi, slujitor al Bisericii lui Hristos. Anul acesta examenul de admitere s-a desfășurat în ziua de 17 iulie 2023.
Pentru secţia de Teologie Pastorală a Facultăţii de Teologie din Craiova, pe lângă tinerii absolvenți de seminar sau de liceu, a existat o a doua categorie de candidaţi, de data aceasta desprinsă din rândul persoanelor aflate la a doua facultate sau active deja pe piaţa muncii. Descoperiţi şi îndemnaţi să urmeze această cale sau hotărâţi prin autodeterminare, ei au venit la Facultatea de Teologie cu o bogată experienţă personală, dar şi cu bogăţia unei credinţe puternice în Dumnezeu. Am vorbit cu aspiranţi la statutul de student la Facultatea de Teologie din Craiova, care ne-au mărturisit ce anume i-a determinat să facă această alegere.
„Am avut parte de o experiență frumoasă, unică”
„Am 38 de ani, sunt căsătorit din 2008 și am două fetițe minunate. Am lucrat ca și cântăreț bisericesc din 1 septembrie 2007, până în 1 octombrie 2011, când am intrat la Școala de Agenți de Poliţie Penitenciară, fiind repartizat la Penitenciarul Deva, unde am lucrat 9 luni. M-am transferat, apoi, la Târgu-Jiu, unde lucrez și în prezent. M-am hotărât să mă înscriu la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în acest an deoarece asta simt că mă reprezintă sufletește. Fratele meu a fost hirotonit recent preot la Spitalul Municipal din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, și poate și acest lucru a contribuit la decizia mea de a mă înscrie la această facultate. În ziua admiterii, am avut parte de o experiență unică, frumoasă, când am trecut pragul Facultății de Teologie din Craiova, unde am întâlnit oameni deosebiți, de mare vocaţie şi cu dragoste de Dumnezeu”, a mărturisit Dorel Mircea Constantinescu.
„M-am hotărât să urmez glasul tatălui meu”
„Provin dintr-o familie preoţească. Tatăl meu, preot, a trecut la Domnul în anul 1998. A slujit cu vrednicie la Altarul Bisericii Ortodoxe. Am activat de la vârsta de 14 ani ca şi cântăreț la diverse biserici, iar în prezent sunt cântăreț la Biserica «Sfântul Pantelimon» din Târgu Cărbuneşti. Sunt căsătorit din anul 2014, am o familie minunată, un băiețel de 8 ani şi o fetiţă de 2 ani. M-am hotărât să urmez glasul tatălui meu, care şi-a dorit foarte mult să-i urmez în slujire”, a spus Gabriel Irinel Gîrniceanu.
„Nimic nu poate fi mai frumos decât a învăța despre Dumnezeu”
„Am 18 ani și sunt absolvent al Liceului Teologic «Sfântul Nicodim» din Târgu-Jiu. Primii pași făcuți în tinda Bisericii se datorează bunicii mele, o femeie credincioasă, care m-a învățat de la o vârstă fragedă că iubirea lui Dumnezeu și a celor din jurul nostru trebuie să reprezinte o prioritate în viața fiecărui creștin. Odată cu trecerea anilor, îndrumat de părintele meu duhovnic și încurajat de familie, am decis să mă înscriu la Teologie. Sunt cu totul convins că nimic nu poate fi mai frumos decât a învăța despre Dumnezeu şi despre minunatele Sale lucrări întipărite în oameni şi în lume.Am convingerea că având ajutorul cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie din Craiova, voi ajunge într-un final să-mi îndeplinesc visul de a fi slujitor al Sfântului Altar”, afirmă tânărul Ștefan Crețan-Șomănescu.