Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Gânduri bune pentru examene
A mai trecut un an școlar! Rezultate bune, foarte bune sau medii și-au făcut loc în catalog. Fiecare an școlar reprezintă pentru mulţi elevi încheierea unui ciclu din viața lor: absolvirea școlii gimnaziale, pentru cei de clasa a VIII-a, iar pentru elevii de clasa a XII-a, absolvirea liceului şi pregătirea pentru examenul maturității, Bacalaureatul.
Cei din gimnaziu dau primul examen de amploare din viața de elev, care îi va îndrepta spre învățământul liceal, premergător viitoarei cariere, în timp ce absolvenții de liceu fie se pregătesc pentru continuarea studiilor în învățământul universitar, fie se îndreaptă către învățământul postliceal. Indiferent de opţiune, examenele, atât cele de la sfârșitul clasei a VIII-a, cât și de la finalul clasei a XII-a, nu trebuie să constituie factori de stres, ci trepte firești spre ascensiunea și desăvârșirea profesională.
În contextul actual, putem vorbi despre generații de sacrificiu, care au traversat perioade dificile: pandemia, izolarea, lipsa socializării pe termen lung, unice în ultima sută de ani şi care au marcat pe fiecare într-un fel sau altul. La acestea s-a adăugat şi modificarea mediei generale pentru admiterea la liceu, calculată diferit față de anii anteriori, noutate care și-a pus amprenta negativ în percepția elevilor și a părinților. Cu toate aceste schimbări și noutăți, însă, mergem înainte cu speranță.
Importanța evaluărilor, atât pentru elevii de gimnaziu, cât și pentru cei de liceu, este covârșitoare. Ştim cu toții că viitorul unui neam depinde de tinerii pe care noi, ca dascăli, îi formăm, îi coordonăm și îi îndrumăm să aleagă o cale potrivită, pentru a da celor din jur tot ce este bun și de folos. Totuși, pregătirea pentru examenele din viața unui tânăr trebuie să fie și una sufletească, iar cei care oferă primul suport sufletesc și material copiilor sunt părinții. Mulți dintre ei reprezintă modele de viață și de susținere pentru viitorul adult, prin dragoste, dăruire, îndrumare și sprijin necondiționat.
Un rol important în plan spiritual îl are și preotul duhovnic, cel care îl ajută pe tânăr să înțeleagă necesitatea comuniunii cu Dumnezeu, atât pentru împlinirea personală, cât și pentru cea profesională. Pe lângă cunoașterea teoretică și practică, elevii au nevoie de o pregătire sufletească pentru a face faţă primelor examene importante din viața lor. Este esențial modul în care aceștia au crescut, au primit educație în Biserică, de-a lungul timpului, încă din primii ani de viaţă, alături de părinți și duhovnici, care i-au orientat pe calea adevărului de credință. Sfinții sunt modele de urmat pentru tinerii în formare. Cunoscând viețile lor, ei vor căpăta curaj, speranță și întărire. Modelul vieții Sfântului Ierarh Nectarie, de exemplu, care copil fiind, muncea din greu pentru a se întreține și pentru a-și ajuta familia, este deosebit de semnificativ.
Formarea unui absolvent depinde și de împreună-lucrarea dintre familie, școală și biserică. Părinții sunt cei care s-au ocupat acasă de educația emoțională a copilului, profesorii și-au pus amprenta în formarea personalității și a caracterului, toate fiind încununate de contribuția preotului duhovnic, în biserică. Îndrumarea pentru reușita în viață a absolventului va fi întotdeauna către comuniunea cu Hristos, Cel ce este Calea, Adevărul și Viața. În cadrul acestei comuniuni, împărtășirea cu Sfintele Taine aduce luminarea minții, a sufletului și a întregii vieți a tânărului.
Păreri ale absolvenților
În urma unui sondaj efectuat în rândul absolvenților de clasele a VIII-a și a XII-a, am obţinut câteva păreri ale acestora cu privire la parcursul lor educaţional, care relevă importanța pe care o au examenele pentru viitorul lor.
„Sper să reușesc continuarea pregătirii mele în viață și să fiu admisă la liceul potrivit. Îmi adun gândurile și merg la examen! Știu sigur că îl voi promova, după care îmi voi alege specializarea dorită” (Antonia, clasa a VIII-a).
„Se apropie examenul pentru Evaluarea Națională. Gândurile mele sunt de emoție, dar, în același timp, simt o liniște și o ușurare că vor trece repede și cu rezultate bune. Este unul dintre cele mai importante examene din viața unui elev” (Cristina, clasa a VIII-a).
„Suntem în ultimele zile ale clasei a VIII-a și sunt foarte entuziasmat. Curând, voi susține primul examen din viață. Sunt foarte emoționat. Cred că este vorba despre emoțiile dinaintea oricărui examen și cred că sunt firești. Desigur, am lângă mine persoane și profesori care m-au ajutat întotdeauna și m-au susținut, și, pe această cale, doresc să le mulțumesc din suflet pentru toate cuvintele frumoase și pentru toate sfaturile pe care mi le-au dat. Evaluarea Națională este examenul care mă va duce de la copilul de școală gimnazială la adolescentul cu responsabilități și gânduri mult mai profunde” (Petru, clasa
a VIII-a).
„Pentru mine a fost un an dificil, dar cu toate acestea m-am mobilizat să învăț, cât mai mult și cât mai bine, să înțeleg formulele la matematică. Mi-au dat multă bătaie de cap, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu și al domnului profesor, le-am depășit” (Alexandra, clasa a VIII-a).
„Îmi amintesc cu câte emoții am început clasa a XII-a, cât de nerăbdătoare eram să aflu care îmi este menirea. Nu pot spune că a fost un an de studiu lipsit de dificultate, de stres, oboseală și multe nopți nedormite, dar, în final, am realizat că a meritat orice sacrificiu, orice lacrimă, orice notă care poate nu îmi oferea o anumită satisfacție. Acum, după toți acești patru ani de liceu, cu bune și cu rele, pot afirma, cu mâna pe inimă și cu un zâmbet larg de copilă, întipărit pe față, că mă simt împlinită și că îmbrățișez acest întreg proces de studiu. Dragi viitori absolvenți, prețuiți fiecare moment pe care viața vi-l oferă. Mulțumiți pentru eșecuri, căci ele sunt răspunzătoare de maturizarea voastră, și iubiți tot ceea ce vă înconjoară, pentru că o fărâmă de fericire o câștigăm de la cei dragi nouă. Să nu uităm că nimic nu se poate întâmpla fără voia lui Dumnezeu. Să nu uităm în acești ani să ne rugăm și să călcăm cu drag în Casa Lui!” (Romina Georgiana Pătrașcu, clasa a XII-a).
„Întâmpin examenul de Bacalaureat bucuros, dar și emoționat. Nu consider că este un examen greu, dar este unul important în viață, fiind primul pas spre maturitate. Urez tuturor succes și în viață, și la Bac!” (Vlad Bodârlă, clasa a XII-a).
„Pentru BAC am multe emoții. Este un examen foarte important în viața unei persoane, iar anii aceștia au avut multe evenimente neașteptate (pandemie, grevă). Dar am încredere că Dumnezeu ne va ajuta pe toți să trecem și peste acest examen cu bine” (Ambrozie Morărescu, clasa a XII-a).
În loc de concluzii
Examenele de absolvire a școlii gimnaziale și a liceului sunt foarte importante, fiind parte integrantă a procesului educațional. Ele fac trimitere la responsabilitate, deopotrivă a cadrelor didactice din școală, a viitorilor absolvenți, dar și a familiilor acestora. Trebuie să fim o echipă și să-i susținem împreună pe viitorii oameni mari de mâine. Să ne implicăm mai mult, să comunicăm cu ei, atât la școală, cât și acasă, arătându-le iubirea ce constituie o motivație pentru ei de a merge înainte.
Fiecare copil este unic și are capacități pe măsura propriilor daruri primite de la Dumnezeu. Acestea se vor materializa în omul de mâine al societății în care își dorește să trăiască. Datoria părinților este să vegheze atât în fapte, cât și în rugăciune, nu doar în perioada examenelor, ci totdeauna. Să nu uităm, însă, că cel mai important examen pe care va trebui să-l trecem cu toţii, atunci când va fi rânduit, este mântuirea! Dar pentru a-l promova trebuie să învăţăm din exemplul celor care au dobândit Împărăţia. Cu ajutorul sfinților şi cu Hristos alături, şi noi putem birui, după cum spune Sfântul Apostol Pavel: „Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte” (Filipeni 4, 13).
Rozalia Dorina Rusu este profesoară la Școala Gimnazială nr. 92 din București