Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
„Garanţii suplimentare” pentru profesori
În încercarea de a opri greva profesorilor, Guvernul a adoptat ieri un memorandum privind majorările salariale. Sindicatele ignoră documentul care nu are putere de lege, după cum spun specialiştii, şi nu renunţă la marşul de protest care are loc azi, 9 iunie 2023, în Capitală şi la care sunt aşteptaţi 20.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar. La Iaşi, dar şi în alte oraşe din ţară, profesorii au protestat în faţa prefecturilor, amintindu-le decidenţilor politici că nu vor ceda.
Sindicaliştii din educaţie se află în a treia săptămână de grevă, întrucât autorităţile şi liderii de sindicat nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte modul de soluţionare a revendicărilor. În şedinţa de Guvern de ieri, premierul Nicolae Ciucă a făcut din nou un apel „la raţiunea” profesorilor pentru a „înceta această grevă” şi a „închide anul şcolar”: „Aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi Guvern, este vorba de impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, asupra a milioane de părinţi, şi, cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg”.
Şeful Executivului a precizat, totodată, că, „pentru a oferi garanții suplimentare”, a fost aprobat joi „un memorandum în cadrul unei declarații pe care o vom publica în Monitorul Oficial” şi care cuprinde „referințele despre grila de salarizare și celelalte măsuri legate de investițiile în infrastructura din școli”. Memorandumul, despre care specialiştii spun că reprezintă un document fără putere de lege, consemnează toate măsurile pe care Guvernul le-a adoptat (şi pe care le garantează), între acestea regăsindu-se şi menţiunea că „salariul unui profesor debutant va avea ca punct de plecare nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”, potrivit site-ului edu.ro.
În continuarea „demersurilor de a adapta activitățile de final de an școlar la contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, Ministerul Educaţiei a modificat Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, astfel că mediile vor putea fi încheiate chiar şi cu două note de către profesorii care îşi desfăşoară în mod normal activitatea. „Memorandumul include toate măsurile luate deja, a doua parte vizează investițiile în infrastructură, listate pentru a vedea amploarea și investiția. Toate categoriile din învățământ vor beneficia de respectul pe care îl merită și de salariile cuvenite. A fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ, care are ca anexă un memorandum al guvernului. Răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”, a transmis ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Ligia Deca. De asemenea, aceasta a precizat că la nivelul ministerului se lucrează la un program de recuperare „în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat”.
Pe parcursul acestei săptămâni, sindicaliştii au pichetat prefecturile din ţară, protestând împotriva atitudinii sfidătoare a autorităţilor faţă de solicitările personalului din învăţământ, cele mai scandate lozinci fiind „Vrem respect!” şi „Nu cedăm!”. La Iaşi, unde profesorii au ieşit în stradă aproape zilnic, elevii au participat la protest alături de profesorii lor, menţionând că „vor la şcoală”. Astăzi, la Bucureşti, sunt aşteptaţi 20.000 de oameni care vor porni într-un marş de protest pe traseul Piaţa Victoriei - Palatul Cotroceni. Greva profesorilor se bucură de susţinerea reprezentanţilor elevilor, studenţilor şi părinţilor.
Precizări privind examenele naţionale
Tot în cadrul conferinţei de ieri, ministrul educaţiei a făcut noi precizări privind derularea examenelor naţionale. Astfel, demnitarul a arătat că pentru clasele a VIII-a și a XII-a perioada de înscriere la Bacalaureat, la Evaluare Națională și de încheiere a mediilor se prelungește până în 13 iunie, după ce fusese deja prelungită până vineri, 9 iunie. În ceea ce priveşte probele de competențe la bacalaureat, acestea se vor susţine, potrivit ministrului, în perioada 14-23 iunie. „Pentru probele scrise nu se decalează calendarul nici pentru Bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională. Sperăm să nu fie nevoie”, a subliniat Deca. Probele de competențe la bacalaureat ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie, și să se încheie în 21 iunie. Anul acesta, aproximativ 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-a trebuie să susțină examenul de Bacalaureat. (O. N.)