Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Ghiduri de educaţie rutieră pentru toţi elevii
La nivel mondial, un copil moare la fiecare trei minute într-un accident rutier, iar în foarte multe cazuri vinovaţi de producerea accidentelor sunt chiar micii pietoni, care nu respectă regulile de circulaţie. Singura soluție pentru reducerea numărului de accidente datorate erorii umane este educația rutieră de la vârste cât mai fragede, se subliniază în Ghidurile de educaţie rutieră elaborate de Ministerul Afacerilor Interne în colaborare cu Ministerul Educaţiei.
Ghidurile de educaţie rutieră sunt dedicate elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Iniţiativa, transmite Ministerul Afacerilor Interne (MAI), face parte din „eforturile continue de a creşte siguranţa rutieră şi de a reduce numărul de accidente şi victime pe drumurile din România”.
Ghidurile sunt structurate pentru a corespunde nevoilor şi nivelului de înţelegere al copiilor. Astfel, pentru cei mici, ghidul include jocuri didactice interactive, fişe de lucru, ghicitori, filmuleţe sugestive, rebusuri, desene cu indicatoare rutiere etc.
Designul atractiv şi limbajul accesibil fac informaţiile uşor de înţeles şi de reţinut de către elevi.
Documentele pot fi utilizate atât de profesori, cât şi de părinţi, şi pot fi descărcate, gratuit, de pe site-ul Ministerului Educaţiei, la secţiunea Educaţie Rutieră.
„Încurajăm toţi profesorii să se implice activ în promovarea educaţiei rutiere, dat fiind rolul lor esenţial în formarea unei conduite preventive în trafic. Prin intermediul ghidurilor, elevii vor învăţa nu doar regulile de circulaţie, ci şi importanţa conştientizării pericolelor şi adoptării unui comportament responsabil, indiferent de rolul pe care îl au în trafic: pietoni, pasageri, biciclişti sau conducători auto”, afirmă reprezentanţii MAI, citaţi de Agerpres.
În acelaşi timp, poliţiştii de la structurile de prevenire din toată ţara desfăşoară activităţi informativ-preventive pentru a prezenta consecinţele nerespectării regulilor de circulaţie, mai ales în rândul copiilor.
Aceştia subliniază că foarte importantă este „conștientizarea atitudinii”, iar atitudinea pornește de la familie, colegi, școală, experiențe, pregătire, credințe și valori. „Atitudinea structurează modul în care ne raportăm la reguli, la legislație (ce alegem să aplicăm, ce alegem să încălcăm). Atitudinea conturează comportamentul participantului la trafic. Rolul școlii este să contureze o atitudine responsabilă în trafic”, subliniază specialiştii.
Potrivit statisticilor prezentate în ghiduri, după maladii și malformații congenitale, accidentul rutier se manifestă ca imediat următoarea cauză care determină mortalitatea în rândul tinerei generații din cauza absenței unor abilități primare de autosiguranță.
De asemenea, 95% din accidentele rutiere sunt cauzate de erori umane și doar 5% au cauze tehnice. „Singura soluție pentru reducerea numărului de accidente datorate erorii umane este educația rutieră, de la vârste cât mai fragede”, concluzionează reprezentanţii MAI. (O. N.)