Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Imagini pline de candoare
La Sinaia se află încă, pe simezele din castelul Pelișor, o expoziție de fotografii pline de candoare și, totodată, de istorie.
Sub titlul „Regele Mihai – o copilărie fericită” sunt reunite mai multe fotografii cu valoare de document, realizate de celebrul fotorepoter interbelic Iosif Berman și expuse încă din data de 25 octombrie, când Regele Mihai a împlinit 95 de ani.
Deşi Dumnezeu a vrut să‑l păstreze în viaţă, în ciuda marii suferinţe provocate de boală şi de pierderea, în luna august, a soţiei sale, Regina Ana, care i‑a fost alături timp de 68 de ani, remarcabilul eveniment aniversar a trecut cvasineobservat pentru cei mai mulţi dintre români.
Fotografiile sunt unicat, prin vechimea şi raritatea imaginilor prezentate. Expoziţia cuprinde 40 de panouri de mari dimensiuni, care reproduc fotografii realizate în urmă cu peste nouă decenii, semnate de celebrul fotoreporter interbelic Iosif Berman, fotograful oficial al familiei regale. Imaginile îl înfăţişează pe Majestatea Sa Regele Mihai de la vârsta prunciei până la adolescenţă, multe dintre fotografii fiind din perioada 1927‑1930, când copilul Mihai a fost, pentru prima dată, rege al României.
Cele mai multe dintre imaginile expuse provin din colecţia particulară Luiza Berman, altele fiind oferite de Academia Română.
În fotografiile prezentate, Majestatea Sa este fie în compania mamei sale, Regina Elena, fie alături de tatăl său, Regele Carol al ll‑lea, sau în ocazii oficiale, împreună cu personalităţi ale vremii, precum Regina Maria, Patriar hul Miron Cristea etc.
Demult, în copilăria Regelui Mihai
Cele mai înduioşătoare imagini sunt, însă, acelea în care se joacă sau se plimbă cu maşinuţa, cu bicicleta. Interesante sunt şi imaginile în care micul rege este învăţat să deprindă diverse îndeletniciri, precum să manevreze o lopată, pentru a sădi un pomişor, aşa cum mai târziu avea să înveţe şi să are, punându‑i‑se la dispoziţie o suprafaţă de un pogon, sau deprinderea artei militare,
spre a deveni mai târziu conducătorul suprem al armatei. Iubirea pentru animale este ilustrată prin imagini în care petrece timp cu animalele îndrăgite, câinii şi caii săi. Iar apropierea faţă de artistul fotograf Iosif Berman se remarcă în fotografia în care cei doi apar împreună într‑o zi de iarnă, Berman grijuliu, ca un tată, faţă de entuziasmul încrezător al copilului care se bucură de zăpadă. Şcoala palatină la care a învăţat, înfiinţată special pentru el de Regele Carol al ll‑lea şi care avea drept scop familiarizarea viitorului rege cu copii din toate mediile sociale, aleşi spre a‑i fi colegi de clasă, este şi ea înfăţi şată într‑o fotografie, prezentându‑l pe elevul Mihai, în picioare, răspunzând la întrebările profesorului.
Din toate imaginile expuse, copilăria Regelui Mihai apare frumoasă şi exemplară, aşa cum a şi fost percepută în epocă, fiind atunci şi mult timp după aceea model de bună creştere a copiilor pentru familiile de români.
Unde este iubire, acolo este şi Dumnezeu
Concepută ca o amintire din primăvara vieţii, menită să aducă un zâmbet cald în iarna bătrâneţii, expoziţia a fost întâmpinată cu bucurie de publicul prezent la vernisaj. Şi, pentru că acolo unde este dragoste este şi Dumnezeu, la final a avut loc un moment‑surpriză, urmare a unui dialog spontan dintre un copil şi Alteţa Sa Regală Principele Radu. Băieţelul, elev în clasa l, venit împreună cu colegii săi de la Şcoala Nr. 4 din Bucureşti, l‑a întrebat pe principe dacă are caleaşcă. Alteţa Sa i‑a răspuns că are la Săvârşin o caleaşcă din 1922 şi l‑a invitat să‑l viziteze şi să se plimbe cu caleaşca. Apoi l‑a întrebat cum îl cheamă. Mihai, a răspuns băieţelul în aplauzele şi uimirea tuturor celor prezenţi.
Expoziţia "Regele Mihai - o copilărie fericită" a fost organizată de Asociaţia România Culturală, în colaborare cu Institutul Cultural Român, şi va rămâne deschisă la Pelişor până în data de 27 noiembrie.