Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Înscrierea la admitere, mai uşoară, la Universitatea „Cuza“ din Iaşi
Înscrierea pentru admiterea din acest an la Universitatea „Al. I. Cuza“ (UAIC) va avea loc între 14 şi 20 iulie. Pentru prima oară, taxa de admitere va putea fi achitată prin ordin de plată, de la orice sucursală BRD din ţară. Candidaţii pot să meargă la o sucursală a băncii unde va putea achita suma corespunzătoare taxei de înscriere, menţionând numele facultăţii la care îşi va depune dosarul. Dovada plăţii va fi anexată dosarului de candidatură. Se încearcă astfel o fluidizare a traficului candidaţilor în perioada admiterii, dat fiind faptul că anul trecut şi-au depus dosarul peste 16.000 de candidaţi, conform celor precizate de reprezentanţii UAIC.
În principalele corpuri de clădire sunt instalate puncte de informare, unde vor fi oferite informaţii şi vor fi distribuite materiale informative sau promoţionale. Tot în perioada admiterii, candidaţii pot opta pentru un „Tur al Studenţiei“, prin amfiteatre şi săli de curs, biblioteci, cămine.
Pentru a răspunde eficient şi mai rapid nevoii de informare a candidaţilor la admitere, în aceeaşi perioadă, vor funcţiona mai multe linii telefonice dedicate special admiterii, unde doritorii vor putea primi informaţii privind desfăşurarea concursului. Oferta de admitere, din acest an, este mai bogată, candidaţii putând alege dintre mai multe programe de studiu, unele fiind introduse în premieră, cum ar fi Chimia Informatică, Chimia Mediului, din cadrul Facultăţii de Chimie, şi Studii Culturale, Facultatea de Filosofie, sau Istoria Artei din cadrul Facultăţii de Istorie, conform reprezentanţilor UAIC.
Facilităţi pentru înscrierea candidaţilor din Republica Moldova
Candidaţii din Republica Moldova, care se vor înscrie la admitere, îşi vor putea depune dosarul direct la Universitatea „Al. I. Cuza“, faţă de anii trecuţi, când dosarul de candidatură trebuia depus la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului. În cazul studiilor de licenţă, absolvenţii unui liceu din România pot candida pentru unul dintre cele 22 de locuri fără taxă alocate special, în timp ce asolvenţii unui liceu din Republica Moldova se vor înscrie la Ambasada României din Chişinău. În condiţii similare, cei care au absolvit examenul de licenţă în România şi doresc să se înscrie pentru un loc la masterat, o vor putea face direct la Universitate. Cei care au absolvit ciclul de licenţă în Republica Moldova vor putea ocupa unul dintre locurile cu taxă din oferta de admitere, conform reprezentanţilor UAIC.