„Educația are nevoie de restructurare masivă”, a transmis ministrul educaţiei şi cercetării, Daniel David, care a preluat portofoliul de mai puţin de o lună de zile. Acesta şi-a expus obiectivele pe care le
Luni începe un nou an universitar
Cele mai multe universităţi de stat din România au stabilit ca dată de începere a cursurilor ziua de 30 septembrie, când vor avea loc şi ceremoniile oficiale de deschidere a noului an universitar.
În acest weekend, studenţii de anul I au parte de evenimente speciale organizate pentru ei, programele axându-se pe informare şi orientare, pentru ca aceştia să se familiarizeze cu mediul academic din universităţi: se fac tururi ghidate în spaţiile dedicate cursurilor, la biblioteci, muzee şi chiar în oraş, se derulează programe de mentorat în cadrul cărora studenţii din anii mai mari le transmit „bobocilor” toate informaţiile de care au nevoie.
„La standul «Informaţii despre studenţie», bobocii vor primi informaţii relevante despre viaţa de student (burse, mobilităţi studenţeşti, cazare, biblioteci) şi un pachet de bun-venit, care îi va ajuta să se orienteze şi să se integreze mai uşor în comunitatea academică a UAIC: ghidul studentului, harta campusului, materiale despre serviciile Universităţii, despre oportunităţile de carieră etc. (...) Pot participa la workshopurile susţinute de specialişti, dar şi la activităţi sportive organizate de partenerii evenimentului”, se arată într-un comunicat al Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, citat de Agerpres.
Alte universităţi doresc să-i impulsioneze pe studenţii boboci chiar din prima zi. Astfel, conducerea Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti va înmâna diplome de merit studenţilor din anul I care au intrat cu cele mai mari medii la facultate. De asemenea, le vor fi recunoscute meritele şi „directorilor instituţiilor de învăţământ preuniversitar cu rezultate deosebite în formarea absolvenţilor deveniţi studenţii ASE în 2024”. (O. N.)