Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Noaptea cercetătorilor europeni, on-line
Elevii, cadrele didactice, dar şi părinţii sunt aşteptaţi la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, în data de 27 noiembrie, eveniment care-i va încânta pe participanţi cu experimente, conferinţe, imagini din culisele cercetării, dar și jocuri şi concursuri. În mai multe oraşe din ţară se va derula şi proiectul „DoReMi-RO“, înscris în seria de activităţi dedicate Anului internaţional al sunetului.
Cercetătorii și-au propus să implice publicul în proiectul „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, vineri, 27 noiembrie, finalitatea acestuia fiind realizarea unei hărţi magnetice a României. Publicul vizitator va fi încântat, spun organizatorii, cu experimente, fenomene curioase, imagini din culisele cercetării, conferinţe captivante susţinute de cercetători de prestigiu ai comunităţii ştiinţifice, dar și jocuri şi concursuri. „Programul este desfăşurat de cercetători, inventatori şi exploratori într-un mod interactiv, educativ şi distractiv şi se adresează minţilor curioase de toate vârstele. (...) Anul acesta evenimentul se desfăşoară preponderent în mediul virtual, iar participarea la toate activităţile este gratuită”, informează organizatorii pe site-ul evenimentului. Elevilor şi profesorilor le sunt dedicate webinarii şi dezbateri de actualitate. Evenimentele se vor desfășura on-line, pe site-ul www.noapteacercetatorilor.ro, contul de Facebook și cel de YouTube.
Tot în cadrul „Nopţii Cercetătorilor Europeni” se va derula proiectul „DoReMi-RO”, promovat de Comisia Europeană și care se înscrie în seria de activităţi dedicate Anului internaţional al sunetului, „o inițiativă globală gândită în scopul stimulării înţelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societăţii, de la ştiinţa sunetului şi tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică şi sunete creative”. Evenimentul DoReMi-RO va fi implementat la nivel național de către cei 15 parteneri ai proiectului, în București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Sibiu și Suceava, iar prin intermediul partenerilor asociați în eveniment, în orașe precum Baia Mare, Brașov, Buzău, Călărași, Fălticeni, Huedin, Jibou, Lugoj, Măgurele, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Roșiorii de Vede și Tecuci. „Scopul echipei noastre este să ne alăturăm evenimentului european «Noaptea Cercetătorilor», pentru a sublinia și cu această inițiativă atât activitățile de cercetare din România, cât și dezvoltarea tehnologică, identități îmbinate prin sunete și muzică: DoReMi-RO”, mai spun organizatorii.
Aceştia şi-au propus să implementeze un concept de „implicare colaborativă”, prin atragerea participanţilor într-un proiect ştiinţific. Procesul de colaborare cercetător- cetățean va avea loc pe toată durata proiectului, care își propune să realizeze la final harta magnetică a României. Toți împreună vor folosi smartphone-uri pentru a măsura câmpul magnetic în toată România. Publicul colaborator anonim trebuie să ne trimită datele măsurate, împreună cu coordonatele GPS, încărcându-le pe platforma web destinată evenimentului, precizează iniţiatorii proiectului pe pagina www.noapteacercetatorilor.ro. „Noaptea Cercetătorilor Europeni” este un proiect iniţiat de Comisia de Cercetare a Uniunii Europene în 2005 și se desfăşoară în aceeaşi zi în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii publicului larg. Pe termen lung se doreşte atragerea tinerilor către o carieră în cercetare.
(Oana Nistor)