Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul
Olimpicii vor fi admişi fără examen la liceu
Ministerul Educaţiei propune ca elevii cu performanţe deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale să poată fi admişi la liceu fără să mai susţină examenul de Evaluare Naţională. De asemenea, cuantumul minim al stimulentelor financiare pentru olimpici ar urma să crească substanţial.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, oferă posibilitatea olimpicilor să acceadă la liceu fără să mai susţină examenul de Evaluare Naţională. „Prin derogare de la prevederile art. 63 alin. (1) lit. e) din Legea educației naționale nr. 1/2011, absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut locul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate de Ministerul Educației sau au obținut premii la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației”, se arată în proiectul de ordonanţă, publicat pe site-ul ministerului de resort.
Procedura de înscriere, care va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, prevede că elevii cu performanțe deosebite „vor putea fi înscriși la filiera/profilul/specializarea corespondentă specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale”. Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea va fi aprobată anual prin ordin al ministrului educației.
Ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat, la o emisiune tv, că „este vorba de susținerea parcursului educațional al tuturor elevilor care demonstrează performanță cu ocazia olimpiadelor școlare”. Fără susţinerea Evaluării Naţionale se vor putea înscrie, în următorii doi ani, şi şcolari „pe locuri speciale și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă”, inclusiv cetățeni ucraineni cu statut de elev în sistemul național de învățământ românesc.
În aceeaşi ordonanţă, ministerul propune şi majorarea premiilor acordate elevilor clasaţi pe primele locuri. „Cuantumul minim al stimulentelor financiare pentru elevii care obțin performanțe la olimpiadele naționale este după cum urmează: pentru premiul I - 1.000 de lei; premiul al II-lea - 700 de lei; premiul al III-lea - 500 de lei; mențiuni - 300 de lei”. Actul legislativ mai prevede ca finanţarea organizării de olimpiade naționale școlare să fie „în cuantum de 200 de lei/zi/participant”. Totodată, ministerul propune ca şi elevii din învăţământul preuniversitar particular să beneficieze de burse de performanţă. Cu bursă de performanţă, care din februarie a fost stabilită la 500 de lei/lunar, sunt răsplătiţi elevii care obţin premiile I, II şi III la olimpiadele naţionale şi internaţionale.