Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Pași către o mai mare deschidere internațională a universităților
Guvernul a aprobat, zilele acestea, cadrul strategic privind internaţionalizarea sistemului de învăţământ superior, care va da acces mai multor studenți, absolvenți și profesori la programe de mobilitate la universități din străinătate și va crește numărul de studenţi internaţionali în România. Strategia prevede, de asemenea, digitalizarea şi simplificarea proceselor de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate.
Printre obiectivele stabilite până în 2030 regăsite în strategie se mai numără creşterea la 23% a absolvenţilor din învăţământul superior care vor beneficia de experienţe internaţionale, comparativ cu 20% în prezent, şi „asigurarea unui acces mai larg la mobilitatea educaţională pentru persoanele cu mai puţine oportunităţi”. De asemenea, „proiectul subliniază importanţa creşterii reputaţiei internaţionale a instituţiilor de învăţământ superior din România, prin promovarea unor programe de studii relevante şi participarea activă în reţele de cercetare şi educaţie globale. Finanţarea va fi asigurată din bugetele instituţiilor de învăţământ superior, fonduri europene şi alte surse proprii”, se menţionează într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit ministrului educaţiei, Ligia Deca, cadrul va contribui la dezvoltarea parteneriatelor internaţionale şi a programelor comune de studii şi la colaborarea cu diaspora academică românească. „Cadrul strategic, o noutate legislativă prevăzută în Legea învăţământului superior, contribuie la poziţionarea României ca un actor important în Spaţiul European al Educaţiei şi la promovarea valorilor noastre academice pe plan global. De asemenea, sprijină universităţile să îşi dezvolte propriile strategii de internaţionalizare, adaptate nevoilor şi obiectivelor specifice fiecărei instituţii, construind astfel legături internaţionale pentru creşterea calităţii educaţiei”, a precizat ministrul pe Facebook. În prezent, 17 universități româneşti participă la alianţe universitare europene care acoperă o gamă largă de domenii - tehnic, medicină, arte, ştiinţe sociale şi umaniste.
Într-un discurs ținut la deschiderea anului universitar 2024- 2025, Ligia Deca sublinia că, în ultimii ani, s-a înregistrat o evoluţie importantă în ceea ce priveşte internaţionalizarea învăţământului superior românesc. România a alocat aproape 190 de milioane de euro, a arătat ea, pentru dezvoltarea cooperării transnaţionale între universităţi sau pentru sprijinirea proiectelor aferente participării la reţelele universitare europene şi oferă burse pentru cetăţenii din afara UE pentru a creşte gradul de internaţionalizare, anul acesta înregistrându-se aproape 82.000 de solicitări, cu peste 60% mai mult decât anul trecut. Ministrul educaţiei a menţionat că, începând cu actualul an universitar, 500 de studenţi din peste o sută de ţări studiază în România. (C.Z.)