Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Peste 4.000 de locuri la admiterea la Universitatea Tehnică
Admiterea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi are loc în perioada 16-31 iulie, când facultăţile fac înscrieri, organizează concurs de admitere şi afişează rezultatele. La majoritatea facultăţilor se organizează concurs de dosare.
Facultatea de Mecanică organizează, alături de concursul de dosare, şi o testare opţională pentru cei care aleg această formă. De asemenea, mai sunt şi facultăţi care organizează test de admitere precum Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii şi Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino“.
Taxa de înscriere variază de la facultate la facultate, astfel că Facultatea de Inginerie chimică are cea mai scăzută taxă, de 50 de lei, în timp ce Facultatea de Arhitectură are taxa cea mai ridicată, de 180 de lei. În afară de Facultatea de Automatică şi Calculatoare, unde taxa de înscriere este de 150 de lei şi Facultatea de Textile Pielărie, unde taxa de înscriere este de 90 de lei, la toate celelalte facultăţi taxa este de 100 lei.
Pentru acest an, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ organizează concurs de admitere pentru 2.586 de locuri la buget şi 1.780 de locuri la taxă.
Astfel, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare sunt 220 de locuri la buget şi 120 la taxă, la facultatea de Inginerie Chimică sunt 204 locuri la buget şi 90 la taxă, la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii sunt 438 de locuri la buget şi 450 de locuri la taxă, la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii sunt 175 de locuri la buget şi 150 de locuri la taxă, la Facultatea de Electrotehnică sunt 335 de locuri la buget şi 150 de locuri la taxă, la Facultatea de Hidrotehnică sunt 212 locuri la buget şi 140 de locuri la taxă, la Facultatea de Mecanică sunt 244 de locuri la buget şi 200 la taxă, la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor sunt 160 de locuri la buget şi 70 la taxă, la Facultatea de Textile şi Pielărie sunt 332 de locuri la buget şi 155 de locuri la taxă, iar la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino“ sunt 53 de locuri la buget şi 15 locuri la taxă.
Acte necesare la înscriere
Candidaţii care doresc să se înscrie la facultăţile Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ au nevoie de diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original şi în copie legalizată, certificatul de naştere, în copie legalizată, adeverinţă medicală tip, adeverinţă din care să rezulte calitatea de student (pentru studenţii care urmează o a doua specializare), diploma de licenţă sau diploma echivalentă cu aceasta/ diploma de absolvire, în original sau copie legalizată, pentru cei care doresc să urmeze o a doua specializare, 2 fotografii color, 3 x 4 cm, dacă este cazul, acte doveditoare ale schimbării numelui, în copie legalizată (certificat de căsătorie, hotărâre judecătorească etc.); alte documente stabilite de Comisia de admitere pe facultate (de exemplu foaia matricolă, anexă la diploma de bacalaureat).
Candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2007 sau în sesiunea august - septembrie 2007 pot prezenta la înscriere, pentru sesiunile de admitere imediat următoare, în locul diplomei de bacalaureat, o adeverinţă eliberată de liceu, în care se menţionează atât media generală cât şi notele obţinute la probele susţinute, precum şi foaia matricolă.
Modalitatea de admitere
Facultatea de Automatizări şi Calculatoare - Admiterea se face pe domenii de licenţă şi forma de finanţare (buget, taxă). Metoda de selecţie în ciclul de studii universitare de licenţă este pe bază de test. Perioada înscrierii este între 16 iulie - 21 iulie, testul grilă este pe 23 iulie, afişarea rezultatelor - 25 iulie. Afişarea rezultatului final are loc pe 1 august. Locuri: Calculatoare şi tehnologia informaţiei 110 locuri de la buget şi 60 la taxă. La Ingineria sistemelor sunt 110 locuri la buget şi 60 la taxă. Total facultate: 220 buget şi 120 taxă. Taxa de înscriere: 150 lei, taxa de şcolarizare: 2700 lei.
Procedura de admitere: Test grilă cu durata de 3 ore. Candidaţii pot opta pentru o teză cu subiecte: exclusiv de matematică - M1 (algebră şi trigonometrie) şi M2 (analiză matematică); matematică şi informatică - M1 (algebră şi trigonometrie) şi I (informatică); matematică şi fizică - M1 (algebră şi trigonometrie) şi F (fizică). Calculul mediei de admitere (MA): MA = 0.9T + 0.1 unde: T - media obtinuţă la testul grilă; B - media obţinută la bacalaureat.
Facultatea de Inginerie Chimică - Pentru sesiunea din vară, înscrierea candidaţilor are loc în perioada 17-30 iulie, afişarea rezultatelor are loc pe 31 iulie. Locuri: Inginerie chimică - 140 locuri la buget şi 50 la taxă, la Ingineria mediului - 44 de locuri la buget şi 30 la taxă, la Inginerie şi management sunt 20 de locuri la buget şi 10 la taxă. Media de admitere este MA # 0,6•MŞ ^ 0,4•B unde: MŞ - media generală a şcolarităţii anilor de liceu; B - media obţinută la examenul de bacalaureat. Media generală a şcolarităţii anilor de liceu are o pondere de 60%. Media la examenul de bacalaureat are o pondere 40%. Taxa de admitere este de 50 de lei.
Facultatea de Construcţii şi instalaţii - Numărul de locuri disponibil la sesiunea de admitere din iulie este la Inginerie civilă (4 ani zi, 5 ani seral) 343 de locuri la buget şi 350 locuri la taxă. La Instalaţii (4 ani zi) sunt 95 de locuri la buget şi 100 locuri la taxă. Metoda de selecţie: Concurs de dosare cu media calculată astfel: MA = 0,5 MBac + 0,5 MScol unde: MBac - media examenului de bacalaureat şi MScol - media generală a şcolarităţii anilor de liceu. Înscrierea candidaţilor are loc în perioada 16 - 30 iulie, afişarea rezultatelor este pe 31 iulie. Taxe de înscriere la concursul de admitere pentru învăţământ universitar de licenţă (4 ani): 100 de lei. Taxe de şcolarizare: (pentru anul şcolar 2007/2008): la învăţământ universitar de licenţă de lungă durată zi: 2.000 de lei, la învăţământ universitar de licenţă de lungă durată seral: 1.700 de lei.
Facultatea de Construcţii de Maşini - Înscrierea candidaţilor va avea loc în perioada 16-30 iulie, afişarea rezultatelor fiind programată pentru 31 iulie. Selecţia candidaţilor se face, la toate specializările, pe domenii de studiu, pe baza dosarului de concurs, în ordinea mediilor generale rezultate din următoarele ponderi: media de şcolaritate din liceu obţinută la matematică - 25%; media de şcolaritate din liceu obţinută la una din disciplinele (la alegerea candidatului); fizică sau informatică sau discipline de specialitate - 25%; media de şcolaritate din liceu obţinută la o disciplină la alegere - 20%; media obţinută la bacalaureat - 30%. Primesc o bonificaţie de două puncte la media finală, candidaţii care au obţinut un premiu la faza judeţeană sau un premiu sau o menţiune la faza interjudeţeană a concursului de matematică „Adolf Haimovici“, sau a Concursului de Creativitate Mecanică „Dumitru Mangeron“ organizate de ISJ Iaşi şi Facultatea de Construcţii de Maşini. La inginerie industrială sunt 122 de locuri la buget şi 100 la taxă, la Inginerie mecanică sunt 61 de locuri la buget şi 50 de locuri la taxă, iar la Inginerie şi management sunt 30 de locuri la zi şi 50 de locuri la taxă.
Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii - Procedura de admitere este de tip concurs de dosare, media generală de admitere (MA) este 0,6MS + 0,4MB unde: MS - media generală a şcolarităţii anilor de liceu şi MB - media obţinută la examenul de bacalaureat. Perioada de înscriere este 16-27 iulie, afişarea rezultetelor se face pe 30 iulie. Taxa de înscriere este de 100 de lei, iar taxa de şcolarizare este de 2.500 de lei. Numărul de locuri scos la concurs de Facultatea de Electrotehnică şi Telecomunicaţii este de 175 la buget şi 150 de locuri la taxă.
Facultatea de Electrotehnică - Perioada de înscriere a candidaţilor este între 16-27 iulie, iar afişarea rezultatelor este pe 30 iulie. La Inginerie electrică sunt 166 de locuri la buget şi 60 de locuri la taxă, la Inginerie energetică sunt 109 locuri la buget şi 40 de locuri la taxă. La Inginerie şi management sunt 30 de locuri la zi şi 25 de locuri la taxă, iar la Ştiinţe inginereşti aplicate sunt 30 de locuri la buget şi 25 de locuri la taxă. Admiterea are loc pe baza concursului de dosare, MA = 0,5 MBac + 0,5 MŞcol unde MBac este media examenului de bacalaureat, iar MŞcol este media generală a şcolarităţii anilor de liceu.
Facultatea de Hidrotehnică - Perioada de înscriere pentru candidaţi este în perioada 16-30 iulie, iar afişarea rezultatelor este pe 31 iulie. Admiterea se realizează pe bază de dosar, media de admitere este MA = 0,3MBac + 0,7 MŞcol unde MBac este media examenului de bacalaureat şi MŞcol este media generală a şcolarităţii anilor de liceu. La Facultatea de Hidrotehnică sunt 102 locuri la buget şi 50 la taxă la specializarea Inginerie civilă, 50 la buget şi 50 la taxă la Inginerie geodezică şi 60 de locuri la buget şi 40 de locuri la taxă la Ingineria mediului.
Facultatea de Mecanică - Pentru admitere sunt 84 de locuri de la buget şi 100 de locuri cu taxă la specializarea Ingineria Autovehiculelor, 80 de locuri la buget şi 50 de locuri la taxă la specializarea Inginerie mecanică, 80 de locuri la buget şi 50 la taxă la Mecatronică şi robotică. Concursul de admitere are loc pe bază de dosar, şi opţional test-grilă (lucrare scrisă, cu subiecte de matematică şi fizică). Înscrierea candidaţilor are loc în perioada 8 – 28 iulie pentru concursul de dosare sau 8 – 24 iulie pentru test.
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria materialelor - Perioada de înscriere este 16-30 iulie, iar afişarea rezultatelor se face pe 31 iulie. Admiterea are loc pe baza concursului de dosare. Media de admitere este MA = 0,5MBac + 0,5MŞcol unde MBac este media examenului de bacalaureat iar MŞcol este media generală a şcolarităţii anilor de liceu. La specializarea Ingineria materialelor sunt 110 locuri la buget şi 50 locuri la taxă, iar la specializarea Inginerie mecanică sunt 50 de locuri la buget şi 20 de locuri la taxă. Taxă înscriere este de 100 lei.
Facultatea de Textile Pielărie - Perioada de înscriere este între 18-29 iulie, iar afişarea rezultatelor are loc pe 30 iulie. Admitere are loc prin concurs de dosare, media de admitere MA = 0,6 MBac + 0,4MŞcol unde MBac este media la examenul de bacalaureat şi MŞcol este media şcolarităţii anilor de liceu. La specailizarea Inginerie industrială sunt 219 locuri finanţate de la buget şi 100 la taxă, la Inginerie chimică sunt 50 de locuri la buget şi 25 la taxă, iar la Inginerie şi management sunt 63 de locuri la buget şi 30 la taxă.
Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino“ - Cifra de şcolarizare pentru anul 2007-2008 este de 53 de locuri subvenţionate de la buget şi 15 locuri cu taxă. Taxa de admitere este de 180 de lei, iar taxa de şcolarizare este de 2.800 de lei. Înscrierea candidaţilor va avea loc în perioada 16-20 iulie, proba de desen tehnic şi liber este programată pentru 23 iulie, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe 27 iulie. Media de admitere se calculează astfel: 80% la desen tehnic şi desen liber iar 20% din media de admitere o reprezintă media de la bacalaureat.