Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Platformă de cursuri pentru românii de pretutindeni
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță lansarea unei platforme de cursuri și informații despre istoria României - www.impreunapentrueducatie.com, realizată de Asociația „Glasul istoriei”. „Proiectul își propune să ofere românilor de pretutindeni, dar în special elevilor, profesorilor și părinților din comunitățile istorice românești din jurul granițelor României (Ucraina, Serbia), un set de cursuri despre limba și literatura română, istorie, cultură și civilizație românească, realizate de către specialiști, doctori în istorie și profesori”, potrivit comunicatului asociației, citat de Edupedu.ro.
Cursul de istoria românilor de pe platforma amintită sintetizează în 20 de lecţii „problemele de bază ale istoriei naţionale din epoca modernă şi contemporană”. Totodată, „prin acest site ne-am propus să completăm și nevoia de cunoaștere despre anumite personalități și modele care au contribuit la realizarea idealului național”, precizează Asociația „Glasul istoriei”, astfel că s-a realizat un curs de cultură și civilizație românească, intitulat „Mari români de pretutindeni”, alcătuit dintr-o galerie de 40 personalități din lumea politică și culturală românească a secolelor 19 şi 20, cu accent pe biografiile românilor reprezentativi din comunitățile istorice din jurul granițelor României, între care Alexandru Averescu, Grigore Vieru, Pantelimon Halippa, Daniel Ciugureanu, Elena Alistar, Arthur Văitoianu, Ioan Pelivan, Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Titu Maiorescu, Spiru Haret, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu.
Pe platforma digitală se mai găsește și un serial de 30 de documentare istorice, intitulat „Adevăruri istorice”, după cum se subliniază în același comunicat, cu invitați oameni de cultură, istorici, diplomați, foști ambasadori, care prezintă personalități românești și evenimente importante ce au marcat istoria românilor. De asemenea, a fost realizată şi o bibliotecă electronică cu circa 400 de resurse educaționale.