Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Prezenţă românească la Olimpiada europeană de meserii
România va fi reprezentată la cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei europene de meserii EuroSkills, care va avea loc în Polonia, la Gdansk, în perioada 5-9 septembrie, de zece studenţi şi elevi din Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Fălticeni, Lugoj şi Ploieşti.
WorldSkills România, în parteneriat cu mediul de afaceri şi cu Ministerul Educaţiei, asigură participarea României la Olimpiada europeană de meserii EuroSkills Gdansk 2023 la şapte secţiuni: „Mecatronică” (Mihai-Cristian Cosma și Adrian Corboș de la Universitatea Transilvania din Brașov); „Integrare roboți industriali” (Jozsue Kantor și Gyork-Attila Krasznai de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), „Proiectare asistată de calculator” (Alexandru Heni de la Colegiul „Spiru Haret” din Ploiești), „Design grafic” (Flaviu Nicolae Bogdan de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca), „Dezvoltare web” (Cătălin Tișcă de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov), „Coafură și frizerie” (Bianca Elena Rădună de la Colegiul UCECOM „Spiru Haret“ din București), „Tehnologia modei” (Naomi-Lavinia Cărăbaș de la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj și Marina-Elena Huza de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni).
Fiecare țară membră WorldSkills Europe poate înscrie în competiție cel mult un competitor sau, după caz, o echipă, în fiecare secțiune (meserie).
La competiţia EuroSkills Gdansk 2023 vor concura peste 600 de elevi şi studenţi din 32 de ţări. Vor fi 43 de secţiuni (meserii) diferite, iar probele de concurs sunt exclusiv practice şi se întind pe durata a trei zile.
„Probele sunt inspirate din industrie, reflectă standardele internaţionale din domeniu şi sunt propuse de profesionişti şi companii. Soluţionarea probelor de concurs necesită cunoştinţe şi abilităţi tehnice complexe pe care tinerii le-au dobândit pe parcursul pregătirii lor”, se arată în comunicatul WorldSkills România. Competitorii vor fi însoțiți de experți din industrie și din sectorul educațional din întreaga Europă. (O. N.)