Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul
Profilul profesorului: empatic, creativ, responsabil
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul unui document care conturează profilul profesional al cadrului didactic, organizat pe șapte domenii de competențe și pe etape de carieră, și standardele de calitate care trebuie să stea la baza formării și evoluţiei profesorilor în carieră, conform noilor legi ale educaţiei. Proiectul mai arată că, din 2028, definitivarea va fi înlocuită de licențiere.
Potrivit ministerului, profilul şi standardele profesionale sunt organizate pe niveluri de învăţământ (de la educația timpurie la învățământul liceal), pe domenii de competenţe şi pe cele trei etape ale carierei: licenţierea (care va înlocui, din 2028, actualul examen pentru definitivare), gradul didactic II şi gradul didactic I. Este un profil care a coroborat „repere legislative naţionale actuale, repere metodologice din literatura de specialitate şi recomandări la nivel european şi internaţional”, după cum se arată în proiect.
Sunt șapte domenii de competențe pe care trebuie să le aibă și să le dezvolte cadrul didactic: cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață; curriculumul și procesul didactic; mediul de învățare și starea de bine; consilierea elevilor și colaborarea cu familia și comunitatea; etica, reflexivitatea și învățarea continuă; dezvoltarea instituțională; tehnologia digitală. Fiecare domeniu în parte este transpus în competențe generice, detaliate pentru fiecare nivel de învățământ și fiecare etapă a carierei, și are definită o valoare-cheie. De exemplu, competențele generice privind „cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață” implică înțelegerea proceselor și a nevoilor de dezvoltare a elevilor, a modului în care învață și implicațiile asupra predării și evaluării, cunoașterea individualității fiecărui elev în vederea ajustării procesului didactic. Aici, valoarea-cheie pe care trebuie să o aibă profesorul este „respectul pentru cunoaștere, pentru demnitatea și individualitatea umană”.
La capitolul „consilierea elevilor, colaborarea cu familia/ tutorii și comunitatea”, câteva dintre competențele generice sunt: oferirea de sprijin fiecărui elev în funcție de particularitățile sale, implicare pentru diminuarea decalajelor de progres școlar sau pentru depășirea dificultăților de acomodare. Ca valoare-cheie este menționată colaborarea.
Alte valori-cheie sunt creativitatea și rigoarea (aferente domeniului „curriculum și proces didactic”), siguranța, empatia, sprijinul reciproc (domeniul „mediu de învățare și stare de bine”), responsabilitatea („etica, reflexivitatea și învățarea continuă”), solidaritatea („dezvoltarea instituțională”) și inovarea și echilibrul în utilizarea tehnologiei („tehnologia digitală”). Profilul a fost elaborat în cadrul proiectului ROSE, finanțat de Banca Mondială, și se găsește la adresa edu.ro/ transparență-instituțională. (C.Z.)