Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Program de studiu duhovnicesc la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos
Un nou program pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București a debutat luni, 24 iulie 2023. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, împreună cu Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, organizează un program de studiu duhovnicesc destinat studenților celor trei cicluri de învățământ, după cum urmează: patru locuri pentru programele de licență, două locuri pentru programele de masterat, un loc pentru studiile doctorale. Acest program se desfășoară în două serii, a câte șapte participanți. Prima serie se încheie în ziua de 12 august 2023, urmând ca a doua serie să fie organizată în perioada 12 august - 2 septembrie 2023.
Majoritatea creștinilor ortodocși au auzit despre Sfântul Munte Athos cel puțin o dată în comunitatea din care fac parte. Pentru cei care totuși nu cunosc nimic despre acest loc, le recomandăm să ia parte la o calătorie spirituală care le-ar putea aduce mare folos duhovnicesc. Astfel, în câteva rânduri, voi încerca să sintetizez detalii cu privire la acest loc binecuvântat de Dumnezeu.
Muntele Athos este o republică autonomă, având capitala Kareia, situată în peninsula din nord-estul Greciei, un loc închinat Maicii Domnului și destinat vieții monahale. Aici trăiesc mai bine de 1.500 de monahi, organizați în mănăstiri, schituri și chilii. Accentul, ca în oricare mănăstire, este pus pe rugăciune, liniștire și ascultare, însă există un specific al locului care trebuie menționat, și anume, tipicul bisericesc, cântarea aghioritică, dar mai ales accesul care este destinat doar bărbaților. Intrarea în Sfântul Munte se face numai pe baza unui act denumit Diamontirion, iar transportul este exclusiv cu vaporul. Plecarea este din Ouranopoli sau din Ierissos spre portul principal Dafni sau spre mănăstirile care au port propriu, urmând ca transportul între mănăstiri să se facă cu anumite microbuze ce pot fi închiriate.
De ce Mănăstirea Vatoped?
Este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Muntele Athos, dar și la nivel panortodox, mai ales prin activitatea desfășurată de părintele stareț, arhimandritul Efrem. Sinaxele pe care le desfășoară în mediul online, dar și prezența sfinției sale la numeroase conferințe din întreaga lume ortodoxă aduc un mare beneficiu creștinilor, mulți mărturisind că și-au schimbat viața în momentul în care au ascultat un cuvânt, au dialogat cu părintele stareț sau chiar au avut posibilitatea să participe la slujbele săvârșite la Mănăstirea Vatoped. La momentul actual, obștea cuprinde cel mai mare număr de viețuitori din mănăstirile aghiorite (peste 130), este a doua cea mai veche, după Mănăstirea Marea Lavră, dar este cea mai bogată din punctul de vedere al documentelor istorice, înregistrând peste 14.000.
Ce înseamnă pentru studenți acest program de studiu duhovnicesc?
Oportunitatea de a participa într-un pelerinaj în Sfântul Munte, cel puțin în zilele noastre, se mai ivește, deși, așa cum spun părinții aghioriți, „Maica Domnului este Stăpâna acestui loc, deci, ea hotărăște pe cine lasă să intre și pe cine nu”. Cu toate acestea, ocazia de a participa nu doar ca pelerin (care vine, poposește câteva clipe sau poate o noapte, iar apoi pleacă la altă mănăstire sau acasă), ci ca viețuitor timp de trei saptămâni este una deosebită și chiar unică. O considerație personală ar fi că fiecare teolog, cel puțin o dată, în primii ani ai studenției, ar trebui să guste din bogăția duhovnicească a acestui loc de rugăciune, fiind ziditoare mai ales pentru viitorii slujitori ai Altarului.
Pentru noi, cei șapte studenți înscriși în acest program, participanți în prima serie, cele trei săptămâni vor reprezenta experiența trăirii programului zilnic al unui monah. În prima zi, am fost întâmpinați de părintele stareț Efrem, care ne-a binecuvântat și ne-a ținut un scurt cuvânt de învățătură, ne-a transmis să ne folosim duhovnicește cât mai mult de aceste zile petrecute în obștea mănăstirii vatopedine și să-i mulțumim Maicii Domnului că ne-a primit în grădina Sa. De asemenea, i-am mulțumit sfinției sale pentru primire și i-am oferit pentru biblioteca mănăstirii cinci exemplare ale volumului intitulat „Importanța rugăciunii în viața eclesială și personală a credincioșilor”, volum care cuprinde referatele prezentate în cadrul Simpozionului Internațional de Teologie, organizat în perioada 9-13 octombrie 2022, la Palatul Patriarhiei din București. La acest simpozion, părintele stareț Efrem a avut o contribuție deosebită, propunând tema „Mistagogia rugăciunii după Gheronda Iosif Vatopedinul”.
În zilele ce vor urma, părintele Daniil, cel care este responsabil de grupul nostru, ne va rândui fiecăruia câte o ascultare, în funcție de necesitățile mănăstirii. Vom participa la programul de slujbe, în zilele de rând, începând cu ora patru dimineața: Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie; de la ora 17:00, Vecernia; după trapeză, Pavecernița, urmând ca în zilele de duminică și în praznice, programul să fie unul cu totul special. De asemenea, pe parcursul acestor zile vom avea seri de discuții duhovnicești cu diferiți părinți care viețuiesc în această mănăstire, vom vizita atelierele de lucru ale mănăstirii: pictură, tămăie, produse naturale, croitorie, biblioteca mănăstirii, vom porni spre chiliile românești de pe teritoriul Mănăstirii Vatoped, precum și spre alte mănăstiri și chilii din Sfântul Munte.
Nădăjduim ca această experiență să fie una de mare folos duhovnicesc pentru întreg grupul de studenți participanți, iar fiecare dintre cei care se întorc cu tolba plină să îndrăznească să dăruiască și celor de acasă din foloasele strânse și, la rândul lor, să îndemne și pe alți colegi să ia parte, în viitor, la acest program cu scop de întărire duhovnicească.