Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Programul Național de Tabere pentru Tineret „Tradiție și noutate”
Începând cu anul 2016, în Patriarhia Română se desfășoară Programul Național de Tabere pentru Tineret „Tradiție și noutate”, care își propune să răspundă nevoilor de formare a tinerilor, în vederea consolidării vieții de comuniune, solidaritate creștină, prietenie, apartenență și respect față de Biserică.
Pentru a-şi realiza pe deplin potenţialul şi pentru a putea face faţă provocărilor vieţii cotidiene, tinerii au nevoie de cunoştinţe, deprinderi, experienţă și de o legătură autentică cu tradițiile care ne definesc identitatea culturală și națională. Însă, de cele mai multe ori, oportunitățile prin care tinerii se pot dezvolta la reala lor capacitate lipsesc. Din acest motiv, Biserica poate oferi tinerilor spaţiul necesar şi posibilitatea de a-şi dezvolta atât capacitatea de participare activă într-un proces creator, cu o finalitate bine determinată, cât și capacitatea de exprimare a opiniei şi de asumare a deciziilor.
Prin intermediul acestui program de tabere, organizat de Biserică, tinerii au şansa de a se cunoaşte mai bine, de a afla care le sunt capacităţile, ce le place şi ce ar dori să realizeze. Totodată, vor fi conștienți de moștenirea culturală și de bogăția tradițiilor specifice spațiului Ortodoxiei românești.
În acest an, Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, în colaborare cu centrele mitropolitane, a organizat a treia ediție a programului „Tradiție și noutate”, cu titlul „Contribuţia Bisericii la cultivarea conştiinţei naţionale”.
Taberele s-au desfășurat la nivelul fiecărui centru mitropolitan din țară, iar participanții au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, provenind din fiecare eparhie din țară. Astfel, au fost organizate șase tabere în cuprinsul Patriarhiei Române.
Mitropolia Munteniei și Dobrogei (20-26 august 2018, Aşezământul socio-medical ,,Sfântul Pantelimon” Lacu Sărat, jud. Brăila)
La această tabără au participat 29 de tineri. Aceștia au discutat despre rolul tinerilor în viaţa Bisericii, au vizitat obiective religios-culturale, au participat la un pelerinaj la vechile vetre sihăstreşti din Munţii Buzăului și au fost implicați în diferite activităţi de comunicare şi tehnici ale educaţiei non-formale. Printre momentele semnificative au fost sfinţirea capelei din cadrul aşezământului eparhial de la Lacu Sărat, precum şi Sfânta Liturghie în cadrul căreia tinerii participanți au oferit răspunsurile la strană.
Tabăra s-a bucurat de un real succes, tinerii au legat prietenii, au căpătat mai multă încredere în ei, au creat grupuri pe reţele de socializare pentru a păstra legătura şi a facilita viitoare întâlniri pe proiecte de tineret.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei (20-26 august 2018, Așezământul „Sfinții Brâncoveni”, Parohia Poiana Sărată, Protoieria Oneşti, jud. Bacău)
Așezământul „Sfinții Brâncoveni” al Parohiei Poiana Sărată a fost gazdă pentru 18 tineri creștini. Fiind vorba despre un program complex, echipa formată din preoți, profesori și voluntari s-a angajat în a susține activitățile și buna desfășurare a taberei. În cadrul acesteia, participanții au păşit pe urmele înaintaşilor, au înălțat o rugăciune la mormântul locotenentului Nicolae Macarie (primul erou căzut în încercarea Armatei Române de a trece Munţii Carpaţi, în august 1916, prin Pasul Oituz), au vizitat Muzeul de Istorie de la Mărăşeşti, Mănăstirea Bogdana și Cimitirul Internaţional al Eroilor, dar au avut și sesiuni de team-building (concurs între echipe „Cea mai de preţ comoară”), defilare cu torţe, momente de evocare şi rugăciune pentru ostaşii căzuţi în Primul Război Mondial, demonstraţii de bătut toaca, seară de poezie, dansuri şi cântece populare, foc de tabără, recital de poezie şi cântece de chitară.
Unitatea liturgică a fost îmbinată cu unitatea națională, dar și cu cea socio-culturală, tinerii formând o familie pe care ei înşiși au numit-o „Frații din Poiană”.
Mitropolia Ardealului (20-26 august 2018, Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, jud. Bihor)
Mănăstirea „Sfânta Cruce” a oferit condiţii deosebite de organizare şi desfăşurare, atât din punct de vedere al cazării şi mesei, cât şi al spaţiilor puse la dispoziţie pentru derularea întregului program de activităţi; ospitalitatea și disponibilitatea obștii monahale fiind remarcată și apreciată de toți cei 24 de tineri participanți.
Workshop-ul cu tema „Contribuția Bisericii la cultivarea conștiinței naționale” a punctat principalele momente în care Biserica a reprezentat un element-cheie pentru evoluția istorică a neamului nostru, precum și rolul și importanța familiei creștine.
Tinerii participanți au avut parte, de asemenea, de o serie de activități cu caracter duhovnicesc, de la discuții cu duhovnici la vizionarea de filme cu specific religios, toate încununate cu un program liturgic armonios. Programul liturgic a fost alcătuit din participarea zilnică la Sfânta Liturghie, împreună cu obștea mănăstirii, iar seara se încheia cu rugăciunile de seară, rostite cu emoţie şi sensibilitate. Toate aceste activități au reliefat frumusețea unei tinereți trăite în lumina valorilor creștine, libertatea dăruită de viața în Hristos și bucuria familiei binecuvântate de Dumnezeu.
Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului (16-22 septembrie 2018, Centrul de tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, jud. Bistrița-Năsăud)
La Cluj-Napoca, tinerii au sosit încă de vineri, 14 septembrie, având prilejul de a vizita câteva obiective turistice: Muzeul Etnografic, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” şi Catedrala Ortodoxă.
În această tabără au participat 50 de persoane, printre care au fost și tineri din Republica Moldova și Cernăuți. Programul a cuprins: ateliere, jocuri de grup, activităţi sportive, rugăciuni și discuţii duhovniceşti, prezentări etnografice, atelier de dansuri populare, vizionări de filme, scenete, seara talentelor, drumeţii şi vizitarea staţiunii, foc de tabără. Un moment deosebit a fost şi vizita Înaltpreasfinţitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care i-a încurajat pe tineri pe calea credinţei şi le-a dăruit cărţi. La sfârşitul taberei, tinerii au vizitat Mănăstirea Salva şi Mănăstirea Nicula.
Mitropolia Olteniei (26-31 august 2018, Mănăstirea Bistrița, jud. Vâlcea)
Cei 39 de tineri participanți au avut posibilitatea să descopere frumusețea spiritualității și arhitecturii bisericilor și mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, în cadrul pelerinajelor și vizitelor tematice la mănăstirile Hurezi, Bistrița, Dintr-un Lemn, Govora și Surpatele, la bisericile în stil brâncovenesc din orașul Horezu. Totodată, au fost vizitate Salina de la Ocnele Mari, Peștera Liliecilor și Peștera Urșilor de pe Cheile Bistriței, dar și alte obiective turistice reprezentative pentru zona Olteniei de sub munte.
Pentru împlinirea rolului formativ al taberei au fost organizate ateliere de discuții cu privire la rolul și importanța Bisericii în societatea actuală.
Mitropolia Banatului (23-28 iulie 2018, Mănăstirea Timișeni Șag, jud. Timiș)
Beneficiarii acestei tabere au fost 21 de tineri, care au participat la conferințe tematice, precum și la diverse activități creative și interactive de cunoaștere. Tinerii au luat parte și la un atelier de pictură pe sticlă, intitulat „Icoana pe sticlă, mărturia credinței poporului român”. De asemenea, programul a cuprins și un tur al orașului Timișoara, capitala Banatului, prilej de a vorbi tinerilor și despre multiculturalitatea, dar și despre interconfesionalitatea urbei, fapt ce a determinat să fie aleasă drept Capitală europeană culturală în 2021.
Prin organizarea acestei tabere s-a încercat prezentarea unei game largi de valori culturale și spirituale. Astfel, participanții s-au deplasat la Jimbolia, pentru a cunoaște tradiția șvabilor din Banat, și au efectuat un pelerinaj la casa Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș.
Obiectivul general al acestor tabere are în vedere tocmai formarea tinerilor în acord cu valorile autentice ale Bisericii. În acest sens, pe lângă oferirea unei alternative la metodele de petrecere a timpului liber, pe care societatea contemporană le promovează, taberele Bisericii oferă și un cadru propice dezvoltării personale a tinerilor, ca membri ai Bisericii. Totodată, prin procesul cunoașterii interpersonale, oferit de acest program de tabere, tinerii au oportunitatea atât de a se familiariza cu specificul fiecărei zone a României, cât și de a afla cât mai multe aspecte, cu specific informativ și formativ, despre moștenirea culturală și bogăția tradițiilor specifice spațiului Ortodoxiei românești.