Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Proiect de dezvoltare a învăţământului dual din nord-estul ţării
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, a înfiinţat consorțiul AGRITECH, un proiect de dezvoltare a învăţământului dual din care mai fac parte unităţi administrativ-teritoriale, companii şi licee din Moldova. În cadrul complexului integrat, care va fi amenajat în zona metropolitană a Iaşiului, elevii vor îmbina activităţile teoretice cu cele practice.
Un proiect de dezvoltare a învăţământului dual va fi derulat în estul ţării printr-o investiţie de aproximativ 21 de milioane de euro, fonduri obţinute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Consorţiul AGRITECH, înfiinţat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) şi Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iași, alături de mai multe unități administrativ-teritoriale, companii și licee cu profil tehnic din regiunea Moldovei, are ca scop asigurarea unei „rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior pentru tinerii care vor să se pregătească în paralel cu standardele solicitate de piața muncii pe toată durata studiilor”.
„Sistemul integrat teorie-activitate practică, denumit învățământ dual în termenii proiectului, are menirea de a racorda mai direct elevii de liceu și, ulterior, studenții din domeniile tehnice la activitățile, cerințele și tendințele specifice companiilor cu activitate în domeniile vizate. În mod evident, acest sistem va permite o înțelegere mai bună a pieței și cerințelor acesteia de către absolvenții de liceu sau facultate, o armonizare pe verticală a programelor ciclurilor preuniversitare și universitare, precum și o racordare a acestora la solicitările companiilor”, a declarat, într-un comunicat, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Pe un teren pus la dispoziţie de USV Iaşi în proximitatea municipiului Iaşi, la Ezăreni, vor fi construite o cantină, sală de sport, precum și opt laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație specifice fiecărei universităţi în parte. De exemplu, laboratoarele gândite de TUIASI vor viza zona de IT, inginerie electrică, domeniul mecanic, industria prelucrătoare, ingineria mediului sau construcții. Unele laboratoare de cercetare vor fi gândite pentru spații exterioare.
Fiecare universitate va avea câte un cămin construit în complexul respectiv, unde vor putea fi cazați liceenii sau studenții care vin să facă practică specializată în cadrul programelor de tip „școală de vară”. De asemenea, spun reprezentanţii celor două universităţi, vor fi organizate activități în regim dual, în colaborare cu companii din mediul economic. „Legăturile cu mediul economic și social vor deveni mai puternice prin investițiile în construcția campusului integrat pentru învățământul profesional și tehnic, prin accesul la o educație bazată pe inovare, creativitate și specializare inteligentă. Investițiile vor ajuta, de asemenea, firmele partenere și universitatea să își consolideze cadrele de formare profesională, precum și să ajute partenerii să își valorifice la maximum resursele. Viitorii lucrători, absolvenți sau persoane recalificate, vor sprijini ecosistemele industriale regionale cu competențe aplicabile la tendințele în schimbare ale pieței muncii”, a precizat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USV.
În cadrul PNRR ar urma să fie construite, la nivel naţional, până în 2026, cel puţin zece astfel de campusuri profesionale integrate. (O. N.)