În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Promovabilitate de 76% la Evaluarea Naţională
Rata de promovare la examenul de Evaluare Naţională, susţinut în acest an de absolvenţii de gimnaziu, a fost de 76,80%, aproximativ egală cu cea de anul trecut (76,10%), potrivit centralizării datelor Ministerului Educaţiei. Rata de participare a fost de 93,9%, iar 5 elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă. La proba de limba și literatura română, 103.684 de candidați (83,9%) au obținut note peste sau egale cu 5, iar 467 de candidați au fost notați cu 10. La proba de matematică, 83.058 de candidați (67,4%) au note peste sau egale cu 5, iar 1.439 de candidați au obținut nota 10.
Evaluarea Naţională a scos la iveală, însă, mai multe aspecte inedite, deopotrivă pozitive şi negative. Astfel, faţă de anul trecut, numărul candidaţilor care au obţinut media 10 la examen a scăzut de aproape şapte ori, fiind înregistraţi doar 120 de ,,zecişti”. De asemenea, 58% dintre elevii din mediul rural au obținut cel mult media 6, iar 37% nu au reuşit să obţină o medie de trecere. Anul trecut, acest procent a fost de 46%. Trebuie subliniat şi faptul că, anul acesta, subiectele la examen au avut o structură diferită de cele din anii anteriori, mult mai apropiată de modelul testelor PISA, cu itemi de tip obiectiv, cu aplicabilitate în viaţa reală şi care nu mai încurajează învăţământul prin memorare mecanică.
Elevii au putut contesta notele obţinute până ieri la ora 12:00, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 4 iulie. Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care din alte motive justificate cu certificat medical nu au putut finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială (5-12 iulie). (O. N.)