Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Reguli de admitere în licee
Calendarul şi metodologia de admitere în învăţământul liceal de stat au fost publicate în Monitorul Oficial. Media de admitere se calculează „ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%)”, potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Admiterea în liceele vocaţionale se desfăşoară după noi reguli, în funcţie de profil.
Admiterea în liceele de stat se organizează în acest an în condiţii speciale, ordinul cu metodologia şi calendarul fiind publicat în Monitorul Oficial. Media de admitere, în baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%). Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru romi se va face computerizat, într-o sesiune distinctă, după cum precizează MEC.
Oferta de şcolarizare pentru învăţământul liceal a fost publicată, ieri, pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti, concretizată în profiluri, domenii, respectiv calificări profesionale pentru învățământul liceal, filiera tehnologică. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere, de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, se va realiza în perioada 2-6 iulie 2020, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie 2020.
„În contextul epidemiologic actual, ședințele/acțiunile de instruire cu părinții și elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere și a planului de școlarizare, precum și cele pentru completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora pot fi organizate în unitatea de învățământ sau prin mijloace electronice de comunicare/telefon/e-mail/videoconferință”, precizează MEC.
Pentru admiterea în liceele vocaţionale, înscrierea la probele de aptitudini se va realiza în perioada 2-5 iunie. Aceste probe vor fi apreciate prin note (la profilurile artistic, sportiv, teologic și pentru specializarea filologie - Liceul Waldorf) şi prin calificativ admis/respins (la profilurile pedagogic și militar). Pentru profilul teologic, se vor susține următoarele probe:
a) un interviu/colocviu/probă orală, evaluate cu calificativ admis/respins;
b) o probă de verificare a cunoștințelor religioase, evaluată cu notă. Informaţii utile pentru profilul teologic, specializările teologie, patrimoniu cultural şi ghid turism religios pot fi accesate aici.
Perioada de înscriere în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2020-2021 va începe la 29 iunie. Prima etapă a admiterii în învățământul profesional de stat (înscriere - afișare rezultate) este programată în perioada 29 iunie - 10 iulie, iar a doua etapă (înscriere - afișare rezultate), între 22 și 28 iulie. Informaţii suplimentare privind admiterea în învăţământul profesional şi dual se pot consulta aici.
Pentru elevii care prezintă în ziua examenului o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius vor fi pregătite săli speciale. Pentru ca „nici un copil să nu fie discriminat și să poată susține examenul, organizăm niște săli speciale în care ei să susțină evaluarea. În altă sală decât restul copiilor, astfel încât să nu se simtă ceilalți în pericol”, a declarat, pentru stiriedu.ro, Rodica-Luminița Barcari, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar din MEC. Ea a mai spus că pentru elevii care nu pot veni fizic la examene, din cauza unor afecțiuni, vor fi cerute subiecte de rezervă.
Evaluarea Naţională se va desfăşura în condiţii speciale impuse de actualul context pandemic, în zilele de 15 şi 17 iunie, cu probele scrise la limba şi literatura română, respectiv matematică.
(Oana Nistor)