În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Rolul universităţilor în dezvoltarea economiei
Universităţile din România au nevoie atât de planificare şi investiţii strategice în zona de cercetare, dezvoltare, inovare şi antreprenoriat, cât şi de proiecte foarte bine realizate pentru a obţine finanţări şi din alte surse decât cele publice, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu, într-o conferinţă organizată de camera superioară a Parlamentului despre finanţarea învăţământului superior din România, citată de Agerpres. „Întotdeauna vorbim despre finanţare, dar foarte importante sunt proiectele concrete pe care trebuie să le pregătim şi să le avem pe masă. Dacă proiectele sunt pregătite, sunt convinsă că banii vor veni. Şi când vorbim despre bani, vorbim de nenumărate surse de finanţare. Cea mai simplă, dar şi mai limitată, este cea a bugetului statului. Dar trebuie să ne uităm întotdeauna la posibilităţi de finanţare dincolo de cele publice. Aceste posibilităţi de finanţare vin întotdeauna însoţite de proiecte foarte bine închegate”, a afirmat Dragu. Potrivit acesteia, un rol important al universităţilor, la nivel global, este de a pregăti viitori antreprenori care să adauge valoare economiilor naţionale. Iar acest lucru nu se poate face decât într-o strânsă colaborare cu mediul de afaceri în derularea unor proiecte concrete.
În egală măsură este importantă dezvoltarea continuă de specializări noi sau adaptarea celor existente, astfel încât acestea să pregătească absolvenţii pentru meseriile viitorului. În cadrul aceleiaşi conferinţe, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că rezultatele universităţilor româneşti în plan internaţional sunt absolut remarcabile, având în vedere cât s-a investit în ele. „Nu cunosc exemple de universităţi care să fie mai bine poziţionate având aceleaşi resurse. Deci, este o legătură directă între calitatea învăţământului superior şi finanţarea acestuia”, a menţionat ministrul. El a precizat că bugetul întregului învăţământ superior din România este de 1,15 miliarde de euro, în timp ce universităţi de top din lume nu coboară sub 2 miliarde de euro buget anual. (O. N.)