Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
„România Educată” propune bacalaureat unic pe model PISA
Bacalaureat unic, indiferent de forma de învăţământ, și posibilitatea ca liceele să poată organiza propriul examen de admitere sunt doar două dintre propunerile proiectului „România Educată”. Liniile de reformare a sistemului de educație pe care le trasează proiectul ar urma să aibă, la orizontul anului 2030, rezultate precum: cel puţin 95% dintre copiii de 3-5 ani înscriși la grădiniță, intrarea în top 30 în lume la testele PISA, reducerea numărului de școli cu promovabilitate mai mică de 50%.
Consilierul prezidenţial Ligia Deca a detaliat, recent, câteva dintre soluțiile cu care vine proiectul „România Educată” și care ar urma să reformeze educația din ţara noastră. Printre propuneri se regăsește o formulă nouă pentru bacalaureat, care presupune organizarea unui examen unic pentru toți elevii, fie de la liceele teoretice, fie de la școlile profesionale, pe model PISA, axat pe competenţe minime. „Nu ne dorim o mie de variaţii ale bacalaureatului”, a precizat consilierul. O altă propunere vizează posibilitatea ca liceele foarte solicitate să poată organiza, înaintea Evaluării Naţionale, examene proprii de admitere. „Este o discuţie deschisă. Nu ne dorim schimbări bruşte prin proiect”, a arătat Ligia Deca.
În ceea ce priveşte învăţământul liceal, vor exista trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional - cu aceeaşi durată (patru ani), iar transferul între aceste rute se va putea realiza anual. „Dacă, pe parcursul liceului, copilul descoperă că are înclinaţie spre altă rută, să ştie ce probe trebuie să dea”, a spus consilierul prezidențial, adăugând că elevii de la ruta profesională vor avea opțiunea obţinerii unei certificări profesionale de nivel 3 după clasa a XI-a. Proiectul mai prevede posibilitatea ca, acolo unde autorităţile locale nu pot asigura finanțarea şcolilor, să poată exista o mutare a responsabilităţii la Consiliul Judeţean.
În document sunt incluse mai multe ţinte, la orizontul anului 2030, între care se numără scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, până la cel mult 10%; reducerea cu minimum 50% a ratei de analfabetism funcţional; competenţe digitale de bază, inclusiv de predare prin instrumente digitale pentru toți profesorii; competențe digitale de bază pentru cel puţin 85% dintre elevii de clasa a VIII-a; studii superioare pentru minimum 40% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani. Consilierul prezidenţial a explicat că „România Educată” este o viziune şi nu o lege şi că urmează ca săptămâna viitoare Guvernul să adopte un memorandum prin care să fie asumate termene concrete cu privire la acest proiect. „Într-o fereastră de doi ani ar trebui să avem primii paşi concreţi”, a estimat Deca, citată de Agerpres.
În contextul finalizării dezbaterii publice pe tema proiectului „România Educată”, preşedintele Klaus Iohannis a avut, în această săptămână, o serie de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali. (C. Z.)