Universitatea din București (UB) pune la dispoziția cercetătorilor și cadrelor didactice o nouă resursă utilă în raportarea rezultatelor cercetării: Platforma Focus pentru înregistrarea, arhivarea și
Școală de ospitalitate pe model elvețian la Oradea
Din toamnă, va funcționa la Oradea prima şcoală de ospitalitate din România, sub licența Universităţii hoteliere din Lausanne, considerată şcoala numărul unu în domeniul ospitalităţii din lume. Programul oferă 60 de locuri pentru patru domenii: Culinar, Servicii, Recepţie şi Cazare, Administrare hotelieră, care se vor desfășura pe trei niveluri/module - bază, mediu, avansat.
Oradea Hospitality Management Academy este un proiect-pilot al École Hôtelière de Lausanne (EHL) ce va fi demarat în toamnă, în cadrul unui parteneriat între Primăria Oradea şi grupul educaţional winsedswiss (WEG). „Pentru prima dată avem o licenţă a Universităţii hoteliere din Lausanne în România, şcoala numărul unu în domeniul ospitalităţii din lume. Este un proiect-pilot prin care nu am venit să facem profit, ci împreună cu partenerul meu de afaceri vrem să dăm ceva înapoi României. Am fost chemat aici de un primar cum puţini sunt în ţară, Ilie Bolojan, într-un oraş care mi se pare un mic miracol în România“, a declarat directorul general WEG Elveţia, Ray F. Iunius, pentru Agerpres, cu ocazia evenimentului de prezentare. Acesta a lucrat timp de 22 de ani la École Hôtelière de Lausanne, unde a fost şi director general adjunct.
„Vreau să vă spun că mai mult de jumătate din absolvenţii EHL nu lucrează în restaurante sau hoteluri, ci lucrează la fel de bine în bănci, societăţi de asigurare, ONG-uri, diplomaţie, pentru că învăţământul în ospitalitate înseamnă cum să te comporţi cu clienţii, şi asta toată lumea vrea să ştie“, a precizat Iunius.
Primăria Oradea pune la dispoziţie baza materială necesară funcţionării şcolii în spaţiul Colegiului Economic „Partenie Cosma“, cursurile postliceale fiind organizate de unitatea de învăţământ, în timp ce curriculumul, instructorii, principiile pedagogice şi metodologia vor fi contribuţia partenerilor elvețieni. „Este o experienţă nouă, în care know-how-ul vine spre noi şi nu trebuie să mergem noi să-l căutăm în exterior. Este o oportunitate rară de a arăta eficienţa colaborării dintre învăţământul de stat şi cel privat“, a declarat inspectorul şcolar general Virgil Blage, citat de Agerpres.
Programul vocaţional EHL oferă 60 de locuri şi este structurat pe 18 luni de formare intensivă, teoretică şi practică, pentru patru domenii profesionale: Culinar, Servicii, Recepţie şi Cazare, Administrare hotelieră, pe trei niveluri/module: bază, mediu, avansat. Cei dornici să obţină diploma profesională completă, cu vârsta de la 16 la 80 de ani, vor parcurge cele trei module independente, a câte şase luni fiecare, corespunzătoare stadiului de pregătire. Cei care au deja experienţă în industria ospitalităţii se vor putea înscrie direct la modulele de nivel mediu sau avansat, fără a-l parcurge pe cel pentru începători şi/sau mediu, prin echivalarea experienţei acumulate. Întreg conţinutul programelor este conceput în Elveţia, de EHL, şi livrat într-o manieră modernă, în pas cu tehnologia.
Programul se va desfăşura în limba engleză (o condiţie pentru înscriere), cu suport de curs şi în limba română. Cursanţii vor parcurge şi un curs intensiv de limba engleză, cu certificare British Council. Costurile cursurilor depind de program, fiind, pentru un an şi jumătate, de circa 6.000 de euro, cu 40% reducere datorită susţinerii Primăriei Oradea. Iunius a precizat că este în discuţii cu o bancă românească pentru ca tinerii să-şi poată lua credit şi să-l ramburseze în timp fără dobândă. Absolvenţii vor primi diplome de calificare de nivel 4 şi 5 recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, dar şi pe plan internaţional.
(Cristina Zamfirescu)