Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Școala de vară de la Cetatea Carsium - Hârșova
În perioada 11-14 septembrie 2023, Institutul Național al Patrimoniului (INP) organizează cea de-a doua ediție a Școlii de vară de la Cetatea Carsium din Hârșova - sit arheologic de grupă valorică, care se adresează elevilor, studenţilor şi tinerilor cu activitate în domenii precum istorie, arheologie, patrimoniu cultural, antropologie, natură, dar şi pasionaţilor de cultură şi patrimoniu. Se vor cunoaşte, astfel, monumentele istorice și naturale ale Hârșovei, se vor prezenta tehnici de restaurare a artefactelor de piatră din lapidariumul Muzeului din Hârșova și se va înlesni un cadru informal de dialog între autorități publice, comunitate, viitori cercetători și tineri, pentru protejarea patrimoniului, se arată pe pagina de Facebook a INP.
Activităţile se vor desfășura pe teren - la sediul muzeului din localitate se va desfășura și atelierul de restaurare piatră - şi la sediul primăriei, unde se vor desfășura conferințele ținute de lectorii școlii de vară. Participarea este gratuită, cu precizarea că numărul de participanți va fi de maximum 20 persoane, restul persoanelor care doresc să participe își vor suporta cheltuielile de cazare, transport și masă. Cheltuielile legate de cazare și masă, echipamentele de studiu, de lucru și de protecție vor fi asigurate de organizator. Costurile deplasării la Hârșova și retur vor fi suportate de către toţi participanții. Selecția participanților se va face pe baza transmiterii unui CV și a unei scrisori de intenție la e-mail: dana.mihai66@gmail.com, roxana.zidaru@patrimoniu.ro.