Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Şcoli rurale renovate pentru o educaţie de calitate
Asociaţia „Bookland”, o organizaţie neguvernamentală a cărei activitate se axează pe revigorarea lecturii şi susţinerea copiilor din mediul rural, pledează pentru desfăşurarea cursurilor în format fizic, în spaţii curate şi primitoare. Însă, în mediul rural, şcolile care oferă elevilor condiţii civilizate în care ei să intre cu bucurie nu sunt foarte multe. Potrivit datelor deţinute de asociaţie, 82% dintre şcoli au fost construite în urmă cu peste 50 de ani, iar 38% dintre şcolile din mediul rural au grupurile sanitare situate în curte, fără apă curentă şi canalizare.
În acest an, asociaţia încearcă să finalizeze renovarea a 23 de şcoli, după ce, anul trecut, aceeaşi organizaţie a reuşit, cu sprijinul companiilor şi al persoanelor fizice, să repare şi să înfrumuseţeze 14 unităţi de învăţământ. „Astăzi 20, mâine 30, 40 poimâine, iar în timp se vor face mii de şcoli renovate. Acum e momentul să punem cu toții umărul. Pentru că nu cred că vreți să vă imaginați o ţară cu copii needucați”, spune Mihaela Petrovan, fondator al Asociaţiei „Bookland”.
Şcolile selectate spre a fi renovate în acest an se află în judeţele Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Călărași, Caraş-Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Tulcea și Vrancea.
Până la acest moment, două şcoli au fost deja finalizate: în judeţul Arad, Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Curtici, unde învaţă numai elevi de etnie romă, a beneficiat de investiții de 40.000 de euro, iar în judeţul Hunedoara, Şcoala primară Bobâlna a fost renovată cu 30.000 de euro. Alte şase şcoli urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni, iar celelalte 15 vor fi predate „la cheie” până în ianuarie 2022, inclusiv.
Pentru ca un număr cât mai mare de elevi să poată păşi cu încredere într-o şcoală frumoasă şi primitoare, Asociaţia „Bookland” are nevoie de sprijin: prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit/venit al companiilor, prin donaţii sau prin trimiterea unui SMS cu cuvântul „CONSTRUIM” la 8845 (se donează astfel 2 euro lunar pentru renovarea școlilor). (O. N.)