În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Servicii educaţionale şi medicale pentru copii defavorizaţi
„România pentru fiecare copil” se intitulează iniţiativa lansată de UNICEF România în sprijinul copiilor şi adolescenţilor proveniţi din medii defavorizate. În acest sens vor fi create cinci Centre Comunitare Integrate (CCI) în judeţele Bacău şi Braşov, prin intermediul cărora cel puţin 6.400 de beneficiari vor avea acces la servicii educaţionale, sanitare şi sociale.
Reprezentanţa UNICEF în ţara noastră derulează proiectul „România pentru fiecare copil”, cu scopul incluziunii sociale a copiilor şi adolescenţilor vulnerabili, cu ajutorul unor „servicii de sănătate, educație și protecție a copilului de calitate, echitabile și coordonate, precum și prin norme sociale protective”. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 5,2 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro reprezintă un grant oferit de statul norvegian.
Iniţiativa constă în trei arii majore de intervenție care vizează promovarea proiectului „Localități prietene ale copiilor” și crearea cadrului optim pentru participarea acestora la procesul decizional la nivel local, precum şi crearea și operaționalizarea a cinci CCI în care cel puțin 6.400 de copii și persoane vulnerabile din 16 comunități locale ale județelor Bacău și Brașov vor beneficia de servicii specializate medicale, sociale, de consiliere psihologică, kinetoterapie sau logopedie. A treia arie de intervenție urmăreşte promovarea educației incluzive de calitate.
Proiectul inițiat de UNICEF în România, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Primăria Moinești, Primăria Bacău, Primăria Colonești, Primăria Corbasca și Primăria Brașov, Direcția de Asistență Socială Bacău, Direcția de Asistență Socială Brașov și Direcția de Asistență Socială Moinești, se derulează în perioada iunie 2021 - decembrie 2023.
Aproape 42% din copiii români continuă să fie afectați, în mod disproporționat, de sărăcie, acces redus la servicii, excluziune și discriminare, potrivit UNICEF România. Ei sunt mai expuși situațiilor de violență, separare de familie și plasament în servicii de îngrijire alternativă sau școli speciale, iar normele sociale și de gen au un impact negativ asupra incluziunii sociale a acestor copii, limitându-le totodată participarea.
„Prin inițiativa «România pentru fiecare copil» vrem să declanșăm o acțiune pentru crearea comunităților prietene ale copiilor în România, comunități în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copilului sunt parte integrantă din politicile publice, astfel încât fiecare copil să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim. Ne dorim ca sistemele să colaboreze mai bine, sub umbrela Centrelor Comunitare Integrate, unde copiii au acces gratuit la servicii specializate adaptate lor și să ne asigurăm că fiecare copil are acces la o educație incluzivă de calitate”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România. (O. N.)