Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
Sesiuni educaţionale antidrog în şcoli
Asociaţia Telefonul Copilului organizează în şcoli sesiuni educaționale antidrog dedicate elevilor, în cadrul celui mai nou proiect, „Nu-ți accidenta viața în consumul de droguri”. Proiectul este derulat în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog şi este finanțat cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Psihologii Asociației Telefonul Copilului împreună cu experții Agenţiei Naţionale Antidrog transmit copiilor mai multe mesaje cheie: „1. Puteţi fi deosebiţi și fără să consumaţi droguri. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să vă folosiţi inteligenţa și creativitatea într-un sens pozitiv; 2. Alegeţi-vă cu grijă prietenii! Şi, foarte important, învăţaţi să spuneţi «NU». Tentaţii există la tot pasul, însă drogurile nu ne pot afecta decât dacă permitem acest lucru; 3. Apelând la droguri, puteţi rezolva doar aparent sau temporar problemele. Acestea vor continua să existe şi chiar să se agraveze. De aceea, pentru rezolvarea lor este important să cereţi ajutor unor persoane de încredere: unui psiholog sau unor persoane adulte apropiate (un membru al familiei, profesor etc.); 4. Învăţaţi să aveţi încredere în voi! Stima de sine se poate dezvolta”.
În data de 22 noiembrie, Telefonul Copilului a împlinit 22 de ani de existenţă, timp în care specialiştii de aici au răspuns la peste 2,8 milioane de apeluri telefonice, oferind suport psiho-social, îndrumare, dar şi facilitarea intervenţiei autorităţilor. „Sunt ani în care am schimbat în bine viața copiilor care ne-au contactat, am schimbat comportamente și mentalități, am demonstrat că implicarea copiilor este esențială în dezvoltarea serviciilor psiho-educaționale care le sunt destinate. De asemenea, am oferit copiilor dreptul de a se exprima la linia europeană de asistență pentru copii: 116 111, cunoscută și în rândul copiilor din România drept TELEFONUL COPILULUI, de a discuta despre problemele, provocările, sentimentele lor. Am reconstruit relațiile dintre copii și părinți, am redat zâmbetele unor copii care nu cunoșteau starea de bine”, transmite Asociaţia Telefonul Copilului pe o reţea de socializare.
La numărul 116 111 se poate suna oricând, şapte zile din şapte, sau pot fi transmise e-mailuri la adresa 116111@telefonulcopilului.ro şi, în deplină confidențialitate, se pot identifica cele mai bune soluţii la problemele reclamate.
Consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante în şcoli şi în rândul tinerilor a devenit o problemă de securitate naţională, după ce, în luna octombrie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional pentru combaterea consumului de droguri în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor.
Consumul de droguri în rândul tinerilor a crescut extrem de mult în ultimii ani, fiind considerată şi cea mai expusă categorie la substanţele ilegale. Potrivit Agenției Naționale Antidrog, doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani declară că au consumat cel puţin o dată droguri, iar unu din zece elevi cu vârsta de 16 ani a încercat cel puţin o dată stupefiantele.
O altă realitate îngrijorătoare este reprezentată de noile substanţe psihoactive (NSP), care, potrivit strategiei în domeniul drogurilor pentru perioada 2022-2026, se află pe primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri ilegale. Aceste substanțe, care au apărut pe piața din România în urmă cu aproximativ 15 ani, sunt ieftine, dar produc daune ireversibile fizicului şi psihicului uman, în mass-media fiind relatate cazuri de decese după acest tip de consum. Cu toate acestea, vârsta de la care se consumă aceste substanţe a scăzut până la 11 ani. (O. N.)