Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Sfântul Ioan Gură de Aur, despre citirea cu folos a Sfintei Scripturi
La Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a apărut recent volumul „Despre citirea Sfintei Scripturi”, de Sfântul Ioan Gură de Aur.
Volumul este însoțit de un cuvânt de binecuvântare semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în care este evidențiată importanța citirii constante a Sfintei Scripturi, din care cităm: „Cu adevărat, creștinii ortodocși se cuvine să citească Sfintele Scripturi și să se străduiască să împlinească toate cele scrise în acestea, pentru că, așa cum ne-au învățat Sfinții Părinți, și în mod deosebit Sfântul Ioan Gură de Aur, fără meditația continuă asupra Cuvântului lui Dumnezeu expus în acestea, simțirea harului Duhului Sfânt nu poate fi cunoscută. Atunci când ne hrănim sufletește cu sensurile duhovnicești ale cuvintelor sfinte, ne întâlnim cu Hristos, Cel Care le-a rostit și Care ne este model permanent al împlinirii lor. […] În lumea de azi, unde informația devine tot mai amplă și, totodată, mai dificil de procesat, și în care omul este tot mai opac față de înțelesurile dum nezeiești ale Sfintei Scripturi și de îndemnurile duhovnicești ale Sfinților Părinți, citirea Sfintei Scripturi este asemenea unui far luminos care ne indică drumul pe care trebuie să pășim alături de Hristos pentru a nu ne înstrăina de El și, în consecință, de noi înșine. Sfinții Părinți, exemple vii ale împlinirii cuvintelor dumnezeiești, ne stau, de asemenea, alături, povățuin - du-ne prin scrierile lor și descoperindu-ne înțelesurile adânci ale Sfintei Scripturi, pentru a ne feri de o interpretare greșită, care ne poate conduce la «pierzare», după cuvântul Sfântului Apostol Petru (1 Petru 3, 16)” (pp. 6-7).
Inițiată în anul 2015, seria Florilegii Hrisostomice își propune să prezinte scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur, marele predicator al Bisericii, într-o formă cât mai accesibilă publicului larg, însoțite de un studiu introductiv. Pentru apariția de față, studiul este semnat de părintele conf. dr. Marian Vild.
Lucrarea poate fi achiziționată din librăriile şi magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor. (Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor)