Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Spectacol coregrafic al elevilor la Ateneul din Iaşi
Limbajul artei coregrafice, care îmbină în mod sublim dansul, muzica, teatrul şi chiar arta plastică, îi determină pe mulţi să afirme că este cea mai spectaculoasă şi complexă formă de transmitere a emoţiilor. La Iaşi se găseşte un loc unde copiii nu doar îşi exprimă sentimentele prin intermediul artei coregrafice, ci fac şi performanţă, unii dintre ei afirmându-se în spectacole de mare succes jucate pe scena Operei Naţionale Române din Iaşi.
„Într-adevăr, la Colegiul Naţional de Arte «Octav Băncilă» (CNAOB) există o secţie de coregrafie, începând cu clasa a V-a, unde profesorii şi elevii fac performanţă. Există o diferenţă între dans şi arta coregrafică, iar noi asta facem: artă coregrafică. Colaborăm foarte bine cu Opera ieşeană, cu Corpul de balet de acolo, elevii noştri sunt cooptaţi în multe spectacole, precum «Zâna păpuşilor», «Romeo şi Julieta» sau «Don Quijote». Totodată, cu bucurie vă spun că elevii noştri participă în fiecare an, în număr mare, la Olimpiada naţională de coregrafie, de unde se întorc cu premii”, ne-a declarat Cornelia Luchian, profesor de coregrafie şi director adjunct la CNAOB.
Şi cum viitorii artişti trebuie obişnuiţi încă de la gimnaziu cu scena, Colegiul Naţional de Arte „Octav Băncilă”, în colaborare cu Asociaţia de părinţi „Porţi deschise elevilor”, organizează, în data de 3 aprilie 2023, la Ateneul Naţional Iaşi, Sala „Radu Beligan”, un spectacol doar pentru ei. Vor performa în faţa părinţilor, invitaţilor şi celorlalţi spectatori elevii claselor de coregrafie, însă întâietate vor avea elevii de gimnaziu şi cei care vor participa între 11 şi 13 aprilie la faza naţională a Olimpiadei de coregrafie. Spectacolul „Is Dance” are şi o componentă de „strângere de fonduri”, sumele obţinute în urma vânzărilor de bilete urmând să fie folosite la renovarea unei săli de balet şi amenajarea de vestiare.
Pentru copiii interesaţi să descopere dansul clasic, „care ne disciplinează şi ne oferă senzaţii şi sentimente dintre cele mai diverse”, după cum ne-a dezvăluit Cornelia Luchian, CNAOB organizează în perioada 29 aprilie - 6 mai 2023 probele de aptitudini pentru admiterea în clasa a V-a. (O. N.)