În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Sprijin financiar pentru copii ca să facă sport
Copiii născuți în perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2014, care se vor legitima pentru prima dată la un club sportiv deținător al certificatului de identitate sportivă emis de Ministerul Tineretului și Sportului, vor primi un ajutor financiar sub formă de vouchere, în cuantum de 300 de lei, pentru achiziționarea de echipamente sportive. Iniţiativa urmăreşte nu doar creşterea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă, ci şi promovarea unor valori precum respectul şi stilul de viaţă sănătos.
Programul iniţiat de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) şi concretizat prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, cu publicarea normelor de aplicare în „Monitorul Oficial“, presupune acordarea, într-o primă etapă, a 30.000 de vouchere „pentru încurajarea și sprijinirea copiilor în practicarea sportului de performanță”. Sprijinul financiar se adresează, potrivit MTS, în primul rând copiilor din clasele primare şi gimnaziale. „Importanța acestui sprijin pe care îl acordăm sub forma acestui voucher de 300 de lei pentru prima legitimare a unui copil la un club sportiv stă, în primul rând, în creșterea bazei de selecție pentru viitorul sport de performanță. Cu cât avem mai mulți copii care ajung să facă sport în mod regulat, serios, cu atât putem fi mai siguri că dintre ei se vor ridica viitori campioni ai României. Este doar una dintre măsurile prin care dorim să stimulăm sportul de masă, ajutându-i pe copii să descopere cât mai devreme plăcerea sportului. Din păcate, România ocupă un loc neonorant în ceea ce privește obezitatea infantilă și era nevoie de un sprijin, de o motivație în plus pentru copii să practice sportul”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului.
Autorităţile doresc în acest mod nu doar să crească baza de selecţie pentru sportul de performanţă, ci şi să cultive şi să educe generații tinere în spiritul fair-play-ului, al respectului, disciplinei, spiritului de echipă și mai ales al unui stil de viață sănătos. Ajutorul financiar se acordă de către MTS prin direcțiile județene pentru sport și tineret, cererea de acordare a voucherului se depune de către părintele/tutorele legal la clubul sportiv la care se va legitima pentru prima dată copilul, urmând ca tot de la club să ridice voucherul, după aprobarea dosarului. Solicitările se vor depune până la data de 30 noiembrie 2020. Voucherul reprezintă venit neimpozabil, este nominal și netransmisibil, are o valabilitate de 6 luni de la data tipăririi şi va putea fi valorificat în magazine pentru achiziţionarea de echipament sportiv. Potrivit datelor MTS, în România sunt legitimați 80.123 de copii, din care activi sunt 54.948, față de 95.083 (74.499 activi) legitimați la nivel de seniori.
Măsura Guvernului este privită cu speranţă de antrenorul Gheorghe Ciulei, care a înfiinţat în urmă cu 20 de ani, în Turcoaia, o secţie de atletism a Clubului Sportiv Şcolar Tulcea. Până acum sportivii din Turcoaia au obţinut 40 de titluri de campioni la cele trei probe pentru care se pregătesc: disc, greutate şi suliţă, ultimele medalii fiind obţinute luna trecută la campionatele naţionale desfăşurate la Bucureşti. Gheorghe Ciulei a declarat, pentru Agerpres, că voucherul de 300 de lei le-ar putea oferi copiilor şi adolescenţilor din Turcoaia „o motivaţie în plus de a veni la club şi de a descoperi astfel frumuseţea atletismului”. Copiii deja legitimaţi la Turcoaia au întâmpinat dificultăţi în special în timpul stării de urgenţă decretate la debutul pandemiei, sportivul Cristian Panait antrenându-se „pe ghiol cu suliţe pe care le-am confecţionat singur din stuf”. Cu toate dificultăţile, ambiţia şi determinarea l-au transformat luna trecută în dublu campion naţional la categoria lui de vârstă.
(Oana Nistor)