Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Tabăra „Tradiție și Noutate”
Duminică, 24 iulie 2016. Un grup de tineri sfioși intră pe poarta Mănăstirii Caraiman. Se anunță o săptămână plină de workshopuri, sesiuni de formare și drumeții. Începea tabăra de tineret „Tradiție și Noutate”, organizată de Mitropolia Munteniei și Dobrogei. De la liceeni la studenți la Teologie, la Medicină, la Politehnică sau chiar Arhitectură Navală, toți au venit cu același gând: să fie ascultați și astfel să devină utili și activi în Biserică.
Chiar dacă începutul a fost mai greu, activitățile interactive la care au participat au rupt barierele de comunicare, iar la finalul taberei cei 46 de tineri au devenit nu doar o echipă bine sudată, pregătită să schimbe ceva în comunitățile din care provin, ci, mai mult, s-au transformat într-o echipă de prieteni.
Cum a fost posibil?
Rețeta este simplă: 46 de tineri veniți din toate regiunile țării, o echipă de formatori, un program bine pus la punct, mult entuziasm, energie, dragoste și sinceritate.
Programul
Prima zi a fost dedicată cunoașterii și astfel tinerii au participat la o serie de activități interactive. De exemplu, cei prezenți s-au așezat, fără a vorbi între ei, în ordinea mărimii de la pantof, a înălțimii sau a datei de naștere tocmai pentru ca în acest fel barierele de comunicare să fie depășite. Odată rupte barierele, toată lumea s-a relaxat și fiecare a vorbit despre zona geografică din care provenea.
Drumeția pe munte (Babele-Crucea) din a doua zi, deși obositoare, s-a dovedit a fi de bun augur pentru că între cei care abia se cunoșteau cu o seară în urmă s-au legat prietenii. Dovadă stau cântecele la chitară din acea seară, dar și fotografiile lor de pe facebook.
Cea de-a treia zi a fost marcată de două sesiuni de formare (management de proiect și comunicare). Tinerii au învățat care sunt etapele redactării unui proiect, care sunt criteriile și pașii pe care îi au de urmat atunci când încep implementarea acestuia, dar și cum se realizează comunicarea eficientă în cadrul unui grup de lucru sau cu un public țintă. Punctul culminant al zilei a fost simularea unei conferințe de presă. Astfel, și cei mai timizi au reușit să-și învingă teama de a vorbi în public.
Cea de a patra zi a fost una mai relaxantă, prietenii au vizitat Castelul Peleș din Sinaia, Pelișorul, dar și Mănăstirea Sinaia. Seara și-au petrecut-o cântând la chitară și povestind fiecare despre el.
În penultima zi, tinerii au participat la workshopul Rolul, locul și importanța tinerilor în Biserică, iar seara
s-au bucurat de conferința Biserica, viață deplină, autentică și desăvârșită oferită tinerilor, ținută de părintele Vasile Gavrilă.
Binecuvântare patriarhală
Întregul program al taberei a fost încununat de prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care i-a invitat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea și le-a vorbit tinerilor despre frumusețea și fidelitatea față de Ortodoxie, și a subliniat faptul că bucuria este esența vieții creștine, iar aceasta este dobândită prin rugăciune. Emoționați, tinerii au pregătit Patriarhului României o surpriză muzicală: mai multe melodii cântate la chitară. Seara tinerii
și-au petrecut-o în jurul unui foc de tabără, s-au îmbrățișat și au promis că se vor revedea curând. Tabăra s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie.
Deși mulți dintre ei au venit în tabără cu idei preconcepute, așteptând un program rigid, tinerii au avut parte de cea mai frumoasă surpriză: fiecare a plecat acasă cu 45 de prieteni, nerăbdător să schimbe ceva în comunitatea din care face parte. Și nu aceasta este frumusețea prieteniei?