„Educația are nevoie de restructurare masivă”, a transmis ministrul educaţiei şi cercetării, Daniel David, care a preluat portofoliul de mai puţin de o lună de zile. Acesta şi-a expus obiectivele pe care le
Târgul educațional, o soluție bună pentru orientarea profesională a elevilor
Ne îndreptăm cu paşi grăbiţi spre sfârşitul anului școlar, unde o parte dintre noi facem bilanţul realizărilor sau regretelor. Pentru mulţi însă, sfârşitul acestui an şcolar, iar aici mă refer la cei care în acest an încheie ciclul gimnazial sau liceal, nu înseamnă doar bilanţ, ci şi un nou început. În Bucureşti, elevii și părinții au luat cu asalt standurile Târgului Educațional care s-a desfăşurat în Parcul Tineretului, în perioada 16-20 mai 2016.
Liceele și-au decorat standurile, au tipărit pliante, au prezentat realizările lor cu promoțiile anterioare, dotările pe care le au, precum și utilitatea absolvirii școlii lor având posibilitatea angajării într-o activitate utilă societății sau având o rampă de lansare pentru universităţi de prestigiu din țară și străinătate. Au încercat să îi atragă pe absolvenţii de gimnaziu să le treacă pragul şi să se angajeze împreună cu ei într-o călătorie în lumea cunoaşterii de patru sau cinci ani de studiu.
Unii dintre elevii veniți la târgul educaţional ştiau exact ce își doresc și cereau cât mai multe detalii de la colegiile vizate, dar alții priveau cu entuziasm la fiecare stand pe care îl vedeau și nu ştiau cu ce să aleagă: cu inima sau cu mintea.
La standurile colegiilor din Capitală, printre care „Sfântul Sava”, „Mihai Viteazul”, „Tudor Vianu”, „Gheorghe Lazăr”, prezentările făcute elevilor care își doreau să le calce pragul îi duceau pe aceștia cu gândul la marile universităţi pe care le vor urma și la posibilitatea unei cariere strălucite, de succes.
Nici colegiile tehnice nu au fost mai prejos. Acestea au prezentat laboratoarele de robotică, ateliere de mecanică și auto-mecanică. În domeniul esteticului, colegiile de profil, atât de stat, cât și particulare, şi-au prezentat oferta.
Colegiile de artă au prezentat realizările lor, dar și posibilitatea unei instruiri de înaltă ţinută în domeniile artelor, fie teatru, balet sau artă plastică, unde elevii își pot dezvolta talentul pentru a demonstra lumii creativitatea, talentul poporului român.
Liceele teologice au fost prezente şi ele la târgul educaţional pentru tinerii dornici să aprofundeze învăţământul religios. Aici, elevii au primit informații atât despre baza materială (sălile de clasă, laboratoare de informatică, biblioteci, sala de sport, sala de cor cu studio de înregistrări, internat, cantina proprie), precum și despre rezultatele obţinute în anii anteriori de către elevele și elevii seminarişti. Pe lângă curricula liceală, elevii seminariști se pregătesc și la materiile cu specific vocaţional, unde promoțiile anterioare au obținut rezultate remarcabile atât la concursurile şcolare, cât și la examenul de Bacalaureat. În cadrul acestor unități de învățământ activitățile extraşcolare completează formarea educativ-spirituală a elevilor din seminar: concursuri şcolare intrajudeţene de poezie, pictură și îndeletniciri practice (încondeiat ouă, artă culinară). Oferta educaţională mai este completată de bursele de merit și studii susținute de Patriarhia Română. Astfel, seminariile teologice oferă elevilor posibilitatea îmbinării unei pregătiri riguroase intelectuale cu o pregătire morală și o formare duhovnicească. La nivelul fiecărei eparhii elevii își pot cultiva în unităţi de învăţământ teologic vocaţia pentru slujirea lui Dumnezeu și a semenilor, putând să urmeze ulterior studii superioare de orientare religioasă, dar şi laică. Informaţii despre oferta fiecărei zone se pot găsi în mijloacele de comunicare eclesiale, sub atenta îndrumare a duhovnicului fiecărui tânăr.
Școlile profesionale, precum și cele de artă și meserii au prezentat atât elevilor, cât și părinților acestora beneficiile frecventării acestor școli cu o durată de trei ani, având avantajul obținerii unei calificări în meseria aleasă în urma absolvirii cursurilor. Nici bursele de studiu nu sunt de neglijat, acestea venind în ajutorul elevilor pentru a-și putea continua studiile.
Târgurile educaționale au fost așteptate cu deosebit interes de către elevi și părinți pentru o cunoaștere detaliată a posibilităților de înscriere în învățământul liceal. Pe durata desfășurării acestora, specialiști în comunicare, profesori, elevi de liceu și responsabili din primării s-au străduit să vină în sprijinul absolvenților de gimnaziu pentru a le aduce cele mai utile și necesare informații în alegerea liceului. Târgurile educaționale și-au atins și anul acesta obiectivul, fiind frecventate de peste 90% dintre absolvenții de gimnaziu. Acest fapt arată atât interesul elevilor și părinților, cât și necesitatea de informare și cunoaștere. Elevii și părinții au putut constata că au la dispoziție o largă ofertă educațională, din care fiecare poate alege cea mai bună variantă, în funcție de abilități și de vocație. Călăuzirea potrivită pentru fiecare ne-o poate da doar Bunul Dumnezeu, dacă mintea și inima noastră se îndreaptă cu credință și nădejde la El.