În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Ultima probă a Bacalaureatului
Astăzi, 25 iunie, este programată ultima probă scrisă din această sesiune a Bacalaureatului, cea la alegere a profilului şi a specializării. Elevii aflaţi în izolare sau confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine examenul de bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie.
Primele rezultate vor apărea în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, în data de 30 iunie, până în ora 12:00, cu anonimizarea numelui şi prenumelui candidatului. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00-20:00, respectiv în 1 iulie, în intervalul orar 8:00-12:00. Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC), contestaţiile pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. „În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora“, precizează MEC.
Un absolvent de liceu este declarat promovat la examenul de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ: i-au fost recunoscute/echivalate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a susţinut toate probele scrise şi a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media generală este minimum 6.
Aproximativ 155.500 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise ale examenului de bacalaureat, iar dintre aceştia aproape 123.800 sunt din promoţia curentă, în timp ce 31.800 din promoţiile anterioare.
(Oana Nistor)