Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Viața Sfântului Antim Ivireanul în imagini și cuvinte
Editura BASILICA a Patriarhiei Române a publicat de curând albumul omagial „300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul (1716‑2016)”. Apărut în ediție bilingvă română‑greacă, volumul îmbină armonios documentarea arhim. Mihail Stanciu cu imagini reprezentative ale Mănăstirii "Tuturor Sfinților"‑Antim din București, ctitoria ierarhului martir.
În cuvântul înainte ce deschide albumul omagial, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, subliniază activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în domeniul teologiei, al literaturii și al artelor frumoase. Referindu‑se la Mănăstirea Antim drept „capodoperă a stilului brâncovenesc”, Patriarhul României arată că a fost înălțată de mitropolitul ctitor „«întru slava și mulțumită Însuși Celui ce întru Troiță Se proslăvește, Dumnezeu, și întru cinstea și lauda Tuturor Sfinților dimpreună», ca prin activitatea ei liturgică și misionară să mărturisească în cetate legătura dintre cult și cultură, dintre carte și arte, dintre filocalie și filantropie. Prin Așezământul Mănăstirii «Tuturor Sfinților», Mitropolitul cărturar a pus în bună rânduială viața duhovnicească și liturgică a obștei, administrarea eficientă a veniturilor în folosul tipografiei și al primei biblioteci publice de împrumut din Țara Românească, precum și lucrarea de ajutorare a celor nevoiași din vecinătate”.
Apariția editorială se înscrie în evenimentele organizate în Patriarhia Română în 2016, An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, la împlinirea a trei secole de la moartea mucenicească a mitropolitului ivireano‑român. Frescele realizate de echipa pictorului Daniel Codrescu în intrarea de sub clopotnița Mănăstirii Antim prezintă pelerinilor în imagini grăitoare viața și activitatea eruditului mitro polit.
„Viața Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești (1708‑1716)” este prezentată succint, completând imaginile bogate. „Mănăstirea Antim (mănăstire de călugări, bibliotecă și milostenie)” descrie ansamblul arhitectural și moștenirea spirituală a așezământului din inima Capitalei. Lucrarea se încheie cu 64 de titluri ce alcătuiesc „Lista cărților tipărite sau coordonate de Sfântul Antim Ivireanul”. Textul albumului și traducerea în limba greacă poartă semnătura arhim.
Mihail Stanciu, cercetător reputat al vieții și operei Sfântului Antim.
Reproduse în album, în condiții grafice deosebite, prin fotografii realizate de Ziarul Lumina, imaginile devin o amintire prețioasă în bibliotecile iubitorilor de frumos. Publicarea albumului în ediții bilingve reprezintă o frumoasă carte de vizită a spiritualității ortodoxe românești peste hotare, făcându‑l cunoscut, în acest caz, pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul vorbitorilor de limbă greacă. Volumul poate fi achiziționat de la librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.