De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare la ctitoria de sub Crucea Eroilor Neamului
Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din oraşul prahovean Buşteni şi-a sărbătorit ieri hramul. Bucuria obştii monahale şi a pelerinilor care au venit în frumoasa ctitorie de sub crestele Bucegilor a fost sporită de prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care i-a binecuvântat şi a tâlcuit semnificaţiile duhovniceşti ale Sfintei Cruci, vorbind despre istoria acestei sărbători şi a cinstirii acestui simbol creştin, precum şi despre locaşul ce se va ridica pe platoul munţilor Bucegi.
Ziua de 14 septembrie este în fiecare an un prilej de bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci”-Caraiman, păstorită de arhimandritul David Petrovici, fiind ziua în care biserica mare a mănăstirii îşi sărbătoreşte hramul. Şi de această dată, numeroşi pelerini au venit la mănăstirea ocrotită de Maica Domnului şi de Sfânta Cruce pentru a-şi pleca genunchii în rugăciune către Dumnezeu, între invitaţi aflându-se şi autorităţi publice locale şi judeţene şi reprezentanţi ai Armatei Române, respectiv de la Vânători de Munte.
Sărbătoarea de anul acesta a fost înfrumuseţată de Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de slujitori.
În cadrul slujbei au fost pomeniţi ctitorii şi binefăcătorii aşezământului monahal, precum şi eroii români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenţi despre semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii Sfintei Cruci şi despre importanţa acestui simbol creştin în viaţa credincioşilor.
Preafericirea Sa a explicat că în primul rând Crucea este un semn al iubirii jertfelnice, smerite a Mântuitorului Iisus Hristos, Care a arătat pe cruce o iubire mai tare decât ura, decât păcatul, moartea, decât diavolul şi decât iadul. „Mântuitorul a fost răstignit pe cruce din cauza invidiei şi a urii, dar nu a răspuns la răutate cu răutate, la ură cu ură, ci a răspuns cu smerită răbdare şi iertare. De aceea El nu i-a blestemat pe cei care L-au răstignit, zicând «Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac». Această iubire smerită şi în acelaşi timp atotputernică ce s-a arătat în Iisus Hristos este simbolizată de semnul Sfintei Cruci. De aceea, Sfânta Cruce este un semn care înfricoşează pe demon. Pentru că văd pe Hristos Cel smerit răstignit pe cruce. Ei, care sunt mândri, văd pe Cel milostiv şi iertător răstignit pe cruce. Văd pe Hristos Cel Sfânt”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Crucea este mai întâi de toate semnul mântuirii, a evidențiat Preafericirea Sa, adică unirea omului cu Dumnezeu, izvorul vieţii veşnice. Prin credinţă şi prin fapte bune oamenii se unesc cu Dumnezeu. „Ori de câte ori facem semnul Sfintei Cruci, noi ne referim la Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. De ce? Fiindcă în iubirea Lui Hristos pe Cruce s-a arătat iubirea smerită a Preasfintei Treimi. Dumnezeu Tatăl, din iubire pentru lume, trimite în lume pe Fiul Său, Care se face om, din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor. Şi după ce Hristos a propovăduit Evanghelia iubirii veşnice şi a vieţii veşnice a fost răstignit şi îngropat şi a înviat a treia zi, S-a înălţat la Ceruri şi a stat de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl şi împreună cu Tatăl au trimis în lume pe Duhul Sfânt. Când facem semnul Sfintei Cruci, rezumăm sute şi mii de cărţi de teologie într-un singur semn”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Totodată, Preafericirea Sa a arătat că Ortodoxia nu separă niciodată Crucea de Înviere. Nu desparte suferinţa de biruinţă şi nici biruinţa de suferinţă. „Poporul român, ca purtător de cruce şi doritor de înviere, este un popor al crucii şi al învierii şi această idee este subliniată pe Arcul de Triumf de la Bucureşti, unde scrie: «După secole de suferinţă, creştineşte îndurate, am ajuns la libertate şi unitate naţională». Crucea nu este doar semnul suferinţei şi al morţii, ci semnul biruinţei asupra păcatului şi asupra morţii”, a mai explicat Preafericirea Sa.
O biserică a eroilor pe platoul Bucegilor
Tot în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre evenimentele programate pentru astăzi, pe platoul Bucegilor, unde, la Crucea Eroilor Neamului, va fi săvârşită o pomenire a eroilor români, iar apoi va fi aşezată în apropiere piatra de temelie pentru o bisericuţă a eroilor neamului. Aceasta va purta hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Ziua Eroilor”, adică „Înălţarea Domnului”. Biserica va fi una mică, iar decizia a fost luată deoarece de multe ori este dificil de mers până la Crucea Eroilor pentru a fi săvârşite slujbe de pomenire.
La final, persoanele care s-au remarcat de-a lungul timpului prin ajutorul oferit mănăstirii au fost evidenţiate de Patriarhul României cu Diploma Omagială. Astfel, această distincţie a fost oferită senatorului Emanoil Savin, fost primar al oraşului Buşteni. Aceeaşi distincţie a fost oferită actualului primar, Irinel Ghiţă, viceprimarului Nae Savin, precum şi Consiliului Local al Oraşului Buşteni. Pentru mănăstire a oferit o cruce de binecuvântare, tămâie din Oman, precum şi mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei Române. De asemenea, a oferit credincioşilor prezenţi iconiţe cu reprezentarea Înălţării Sfintei Cruci.
În semn de mulţumire şi preţuire pentru binecuvântare şi prezenţa la hram, arhimandritul David Petrovici a oferit în dar Patriarhului României o icoană cu Învierea Domnului. De asemenea, a oferit câte o icoană a Mântuitorului celorlalţi doi ierarhi prezenţi la hram.