În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Bucurie pentru obștea Mănăstirii Pasărea
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea, județul Ilfov, a îmbrăcat ieri, 7 decembrie 2015, haine de sărbătoare. Cu prilejul hramului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma Omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” mai multor monahii care au activat în posturile de conducere ale mănăstirii, precum şi elevelor seminarului care au participat la concursul de referate şi prezentări „Aspecte morale în opera Sfântului Ioan Gură de Aur”. Preafericirea Sa a sfinţit apoi crucea de pe mormântul schimonahiei Filofteia, mama Sfântului Calinic de la Cernica.
Începând cu orele dimineţii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat ieri, în biserica Mănăstirii Pasărea, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat maicile, elevele seminarului, reprezentanţi ai Primăriei Brăneşti, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, precum şi numeroşi credincioşi.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a prezentat principalele aspecte din viaţa Sfintei Muceniţe Filofteia şi a precizat că este semnificativă îngemănarea zilelor de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie) şi a Sfintei Muceniţe Filofteia (7 decembrie), întrucât pe cei doi sfinţi îi caracterizează în special milostenia, de care aceştia au dat dovadă în timpul vieţii pământeşti. „Sfântul Ierarh Nicolae a fost un om milostiv, a ajutat fetele sărace să-şi păstreze curăţia şi în acelaşi timp demnitatea. Sfânta Muceniţă Filofteia este o tânără, o copilă şi, adesea, ea este considerată o prietenă a copiilor şi a tinerilor. Este semnificativ faptul că Sfântul Nicolae, care a ajutat o mulţime de copii, este prăznuit cu o zi înainte de Sfânta Filofteia, care a murit pe când era copil şi care a ajutat o mulţime de săraci. Milostenia, deci, este virtutea comună a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi a Sfintei Muceniţe Filofteia. Deci avem un păstor milostiv şi un copil milostiv”, a subliniat Părintele Patriarh.
În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre principalele activităţi liturgice, culturale şi social-filantropice desfăşurate în cadrul Mănăstirii Pasărea, precum şi despre importanţa seminarului teologic de la această mănăstire. „Este o tradiţie aici, de evlavie faţă de Sfânta Muceniţă Filofteia, mai ales prin faptul că mama Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica se numea Filofteia şi ea a devenit monahie la această mănăstire. În Mănăstirea Pasărea, activităţile au fost diferite şi multiple de-a lungul timpului. Aici există o şcoală de teologie, un seminar teologic ortodox, care are o deosebită performanţă atât în ceea ce priveşte conduita, cât şi prin rezultatele la învăţătură. Este mai rar faptul ca într-o comună, cum este comuna Brăneşti, să existe patru licee. De asemenea, aici este o mănăstire a frumuseţii liturgice, a frumuseţii intelectuale şi culturale şi o mănăstire a tradiţiei operei social-filantropice, şi se observă un respect pentru continuitatea obştii. Sunt maici care în viaţa lor au fost foarte harnice şi pricepute şi care în timpurile grele ale comunismului au păstrat vie această mănăstire. Sunt de admirat atât fetele tinere care studiază aici teologia, cât şi maicile în vârstă, care prin răbdare multă, prin înţelepciune, prin rugăciune, au arătat continuitate, fidelitate, statornicie şi astfel mănăstirea şi-a putut continua activitatea ei. Rugăciunea a fost cea mai importantă activitate a ei, deoarece, aşa cum spunea un teolog în Evul Mediu: acum rămân aceste trei: rugăciunea, cuvântul şi fapta. Cea mai importantă dintre toate este rugăciunea, care dă inspiraţie pentru cuvântul folositor şi putere pentru fapta cea bună. Deci: rugăciunea, cuvântul şi fapta, iar cea mai importantă este rugăciunea ca izvor de har pentru cuvântul inspirat şi pentru fapta bună, smerită”, a mai arătat Preafericirea Sa.
A urmat apoi lansarea volumului omagial „Lumina unei vieţi pilduitoare, monahia Pahomia, stareţa Mănăstirii Pasărea”, publicat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Cartea a fost prezentată de stavrofora Mihaela Costache, stareța Mănăstirii Pasărea. Este structurată în două părţi, prima ilustrând viaţa încercată a fostei stareţe a Mănăstirii Pasărea şi cea de-a doua este constituită din evocări ale ierarhilor, preoţilor şi mirenilor care au cunoscut-o, lucrarea îmbrăcând o haină luminoasă, duhovnicească, asemenea personajului principal.
La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a sfinţit crucea de pe mormântul schimonahiei Filofteia, mama Sfântului Calinic de la Cernica, şi a oficiat o slujbă de Parastas pentru aceasta. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit obştii mănăstirii mai multe cărţi religioase apărute de curând la editurile Patriarhiei Române.
Distincţii oferite de sărbătoarea Sfintei Muceniţe Filofteia
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma Omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru merite deosebite, în păstrarea dreptei credinţe şi promovarea dreptei credinţe, mai multor monahii: monahia Lucia Dumbravă (85 de ani), stareţă timp de 40 de ani; monahia Evlampia Tenea (93 de ani), de 81 de ani în mănăstire; monahia Olga Herghelegiu (90 de ani), colivăreasă timp de 60 de ani; monahia Arcadia Sârbu (91 de ani), tipicăreasă timp de 30 de ani; monahia Magdalena Popescu (91 de ani), eclesiarhă timp de 33 de ani; monahia Eftimia Pascu (87 de ani), cimităreasă timp de 40 de ani; monahia Pulheria Szandrowski (85 de ani) a avut contribuţii deosebite la înfrumuseţarea Mănăstirii Pasărea şi a Seminarului „Sfânta Filofteia”; monahia Juvenalia Georgescu (85 de ani), secretară şi şefă a Atelierelor Institutului Biblic timp de 50 de ani; monahia Magdalena Căpriţă (80 de ani), şefă a Atelierelor Institutului Biblic timp de 40 de ani; monahia Veronica Cojocea (81 de ani), cu o vechime în mănăstire de 72 de ani, dintre care 16 petrecuţi în ascultarea de paraclisieră; monahia Magdalena Tudor (81 de ani); monahia Nifona Diaconu (78 de ani), paraclisieră şi pomeneaţă timp de 21 de ani; monahia Asinefta Bardiuc (91 de ani), prescurăreasă timp de 35 de ani, şi monahia Antuza Vîlcu (76 de ani), veşmântăreasă timp de 27 de ani.