În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
Patriarhul României, în mijlocul familiilor îndoliate
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit ieri, 3 noiembrie, la Catedrala Patriarhală, o slujbă de pomenire pentru tinerii care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul Colectiv din Capitală, după care a săvârşit slujba Înmormântării pentru două dintre victime: Maria Ion, văduvă şi mamă a 5 copii, care lucra ca îngrijitor la club în noaptea tragediei, şi Claudiu George Petre, tânărul care şi-a jertfit propria viaţă pentru salvarea altor persoane.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit ieri, în Catedrala Patriarhală, slujba de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la clubul Colectiv din Capitală. La slujbă au participat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi numeroşi credincioşi bucureşteni. La finalul sfintei slujbe, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre rugăciunea intensă pe care Biserica, prin slujitorii ei, a săvârşit-o în locaşurile de cult în aceste zile care au urmat incendiului din clubul bucureştean, mai ales în ziua de ieri, când unii dintre ei au fost înmormântaţi.
„Este o zi de rugăciune intensă pentru odihna sufletelor celor care au trecut la Domnul într-un mod neaşteptat. Această pomenire înseamnă mai întâi rugăciunea noastră către Dumnezeu ca să aşeze sufletele lor în pacea şi iubirea Mântuitorului Iisus Hristos. Foarte adesea, oamenii mor în accidente, fie în incendii, fie în urma inundaţiilor, a cutremurelor, a accidentelor de tren, metrou, sau în alte forme, adesea, cu o moarte năprasnică. Noi trebuie să ne gândim că darul vieţii este foarte scump şi trebuie să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne ocrotească de toată primejdia, reaua întâmplare, moarte năprasnică şi de orice formă de suferinţă. Pe de altă parte însă, atunci când aceste evenimente tragice au loc, trebuie să avem credinţă puternică în iubirea lui Dumnezeu. De aceea, nu trebuie să judecăm pe cei trecuţi la Domnul, pornind de la felul în care ei au trecut din această viaţă, deoarece taina vieţii, ca şi taina morţii sunt taine mai presus de înţelegerea noastră. Ceea ce trebuie să facem noi, ca ortodocşi, este să arătăm că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea. Prin rugăciune noi păstrăm legătura cu sufletele celor care au trecut la Domnul şi, în acelaşi timp, cerem ca ei să se odihnească sau sufletul lor să găsească pace şi odihnă în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi. Avem în rugăciunea Bisericii cea mai corectă şi luminoasă cale, aceea de a arăta iubirea faţă de cei trecuţi la Domnul prin rugăciune şi prin milostenie. Este foarte important ca sufletele celor care au plecat din lumea aceasta să simtă că cei care au rămas după ei îi iubesc, nu îi judecă, nu îi evaluează după propria gândire omenească, limitată şi adesea egoistă, ci doreşte fiecare dintre noi mântuirea şi viaţa veşnică pentru fiecare dintre cei trecuţi la viaţa veşnică. De aceea, atât Sfânta Scriptură, cât şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne îndeamnă să facem dese pomeniri de rugăciuni, mai ales în primele 40 de zile, când omul are nevoie de susţinerea rugăciunii ca el să se prezinte în faţa lui Dumnezeu şi să se bucure de primirea în lumina, bucuria şi pacea Preasfintei Treimi”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.
Oamenii nu mor, a mai precizat Preafericirea Sa, ci se mută de la viaţa pământească la viaţa cerească, deoarece sufletul omului este nemuritor, iar cine va crede în Domnul Hristos va rămâne viu. „De aceea, noi trebuie să aducem pe cei care au trecut la Domnul în această grijă părintească a lui Dumnezeu Tatăl, în lumina lui Dumnezeu Fiul şi în mângâierea sau pacea Duhului Sfânt. (...) Avem datoria morală, spirituală, de a-i pomeni în rugăciuni pe cei trecuţi la Domnul şi, mai ales, să arătăm semne de iubire duhovnicească faţă de cei care au rămas îndoliaţi, fiindcă Biserica trebuie, deodată cu rugăciunile pentru cei trecuţi la Domnul, să consoleze, să mângâie sufleteşte pe cei care au rămas cu un mare gol în suflet, cu o mare durere. Astfel, pe lângă rugăciunile pentru cei morţi, trebuie să arătăm iubire frăţească, întrajutorare materială şi spirituală pentru familiile îndoliate, iar în cazul de faţă trebuie să arătăm şi multă rugăciune şi multă grijă părintească şi frăţească pentru cei care se află în spitale, care sunt răniţi, care suferă dureri cumplite în urma incendiului. Aceşti oameni care suferă au nevoie de rugăciunile noastre, de încurajarea noastră; de aceea, Dumnezeu, când noi trecem prin încercări, doreşte să vadă din partea noastră frăţietate, ajutorare, preţuirea memoriei celor care au trecut la Domnul şi multă grijă pentru cei care suferă şi pentru familiile îndoliate,” a spus Patriarhul României.
Slujbă de prohodire pentru Maria Ion, mama celor 5 copii rămaşi orfani în urma incendiului
După oficierea slujbei de pomenire şi rostirea cuvântului de învăţătură în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, la biserica Parohiei Delea Veche din Protopopiatul Sector 2 Capitală, slujba Înmormântării pentru Maria Ion, mamă a cinci copii (dintre care doar unul major), în vârstă de 39 de ani, care a trecut la Domnul în urma incendiului de la clubul unde lucra în echipa de curăţenie. La finalul slujbei, Preafericirea Sa a vorbit despre necesitatea consolării familiilor îndoliate şi a rugăciunilor pentru cei care au trecut la Domnul. „Am venit aici ca să ne rugăm pentru odihna sufletului roabei lui Dumnezeu Maria, mamă a cinci copii şi văduvă, pentru că soţul a murit cu mai mulţi ani în urmă. Câtă durere este în familia aceasta când cinci copii au rămas fără tată şi fără mamă? Această durere este durerea întregii comunităţi, nu numai a familiei, pentru că noi în Biserică vedem o familie a familiilor, o familie spirituală a familiilor conjugale şi a tuturor celor care aici, în biserică, se roagă nu numai pentru cei vii, ci şi pentru cei mutaţi la Domnul sau adormiţi în Domnul. Noi ne rugăm şi pentru ca aceşti copii care au rămas să se întărească sufleteşte, iar pentru aceasta trebuie să-i ajutăm. Nu putem suplini lipsa părinţilor întru totul, totuşi, printr-o prezenţă milostivă, părintească şi frăţească şi printr-o ajutorare eficientă, nu doar în aceste zile, ci în tot timpul, în anii următori, încercăm să le aducem aminte că iubirea mamei se manifestă prin mâinile celor care simt cât de mare este durerea celor îndoliaţi. De aceea, din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor oferim un ajutor pe care părintele paroh Aurel Mihai îl va distribui celor cinci copii rămaşi orfani de tată şi de mamă acum, şi am adus câteva cărţi de rugăciuni şi de spiritualitate care să-i întărească în credinţă şi să o pomenească pe mama lor în rugăciuni pentru că astfel vor comunica direct şi cât mai des cu ea. Rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea, este iubirea care depăşeşte timpul şi spaţiul care separă. Familia va rămâne în grija parohiei, care deja a donat o anumită sumă, care le va fi acestor copii şi mamă, şi tată”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.
Trupul neînsufleţit al Mariei Ion a fost înmormântat în cimitirul Iancu Nou din Capitală.
Rugăciune la căpătâiul eroului Claudiu George Petre
Tânărul Claudiu George Petre, care și-a pierdut viața în incendiul din București încercând să salveze alte vieţi, a fost prohodit la biserica Parohiei „Sfântul Dumitru”-Parc Rahova 1. Slujba Înmormântării a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți din care a făcut parte și părintele Vasile Dumitru, protoiereul Protopopiatului Sector 5 Capitală. În cadrul slujbei de Înmormântare, rugăciunile pentru dezlegarea de păcate a sufletului celui adormit au fost rostite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În continuare, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat gestul curajos al tânărului Claudiu George Petre, care a salvat mai multe vieți din incendiul de vineri seară, în cele din urmă pierzându-și și el viața. „Mântuitorul Iisus Hristos ne spune că nimeni nu are o dragoste mai mare decât aceea să își pună sufletul său, sau viața sa, pentru semenii săi. Aceasta este dragostea supremă sau dragostea jertfelnică. Nimeni nu are o dragoste puternică, decât cel care se dăruiește pe sine pentru a salva sau a ajuta pe alții. În cazul acesta vedem că tânărul George Claudiu a avut această iubire jertfelnică până la capăt, căutând să salveze pe alții, și și-a dat propria viață. De aceea pomenirea sa este făcută cu multă dragoste, dar și cu multă cinstire pentru jertfelnicia sa”, a spus Preafericirea Sa. Pentru sacrificiul său, tânărul Claudiu George Petre a primit din partea Președintelui României Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.
Preafericirea Sa a îndemnat rudele și apropiații celui decedat să se roage pentru sufletul său în această perioadă de patruzeci de zile când Biserica a rânduit slujbe de pomenire mai intense pentru cel ce a trecut la Domnul. „Noi, în aceste zile de durere mare, putem să arătăm prețuirea noastră mai ales prin rugăciune mai intensă timp de 40 de zile, astfel ca Bunul Dumnezeu să așeze sufletul său în pacea și iubirea Preasfintei Treimi și să îi dăruiască odihnă împreună cu drepții, împreună cu binefăcătorii și jertfitorii care și-au dat propria viață pentru a ajuta pe alții. Este o singură cale de a păstra legătura vie cu cei mutați din viața aceasta, și anume, rugăciunea pentru cei adormiți în Domnul. Prin rugăciune noi arătăm o iubire mai tare decât mormântul, mai tare decât timpul, mai tare decât spațiul, pentru că prin rugăciune ținem legătura cu Dumnezeu și cu sufletul celor care au trecut în viața cealaltă”, a explicat Patriarhul României.