De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Sfântul Sinod s-a întrunit în ședință de lucru
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi, 9 februarie 2017, în ședință de lucru în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Ierarhii au participat, înainte de deschiderea lucrărilor, la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, urmată de slujba de Te Deum.
După citirea apelului nominal, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a rostit meditația duhovnicească intitulată „Hermeneutica paternității duhovnicești a ierarhului și receptarea ei în contextul crizei spirituale contemporane”. Preasfinția Sa a vorbit despre paternitatea duhovnicească a episcopului drept centru al unității Bisericii sobornicești și despre modalitatea de receptare a noțiunii de episcop în societatea contemporană secularizată. „În condițiile actuale, lumea se cere a fi reconvertită pentru recuperarea paternității duhovnicești, în așa fel încât Dumnezeu să fie asumat ca Părinte, și nu ca un principiu abstract. Slujirea ierarhiei devine vie prin manifestare sinodală transparentă, prin slujire liturgică și comuniune euharistică, prin redescoperirea unității în valorile tradiționale și prin substituirea formalismului cu sinceritate în exprimare și manifestare. Or, acest deziderat se realizează prin comuniunea plenară a ierarhului cu Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul veșnic, după modelul Bisericii primare, care prin aceasta a biruit ispitele dezbinării. În acest chip, ierarhia se impune a fi liderul omenirii, nu în cele omenești, ci în dobândirea comuniunii veșnice cu Dumnezeu Creatorul. În acest sens, părinții apostolici își afirmă actualitatea prin îndemnul: «Cu toții urmați pe episcop, după cum urmează Iisus Hristos pe Tatăl; iar pe preoți, ca pe apostoli; pe diaconi, respectați-i ca pe porunca lui Dumnezeu. Nimeni să nu facă fără episcop ceva din cele ce aparțin Bisericii»”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit în continuare despre actualitatea mesajului Părinților Apostolici pentru zilele noastre, într-un context al globalizării și al secularizării. „Este foarte semnificativ felul cum Sfântul Ignatie Teoforul face o legătură între slujitorii Bisericii și Sfânta Treime. Această legătură directă a Bisericii cu Sfânta Treime este puternic subliniată ca legătură a Sfintei Treimi, în primul rând, cu slujitorii Sfintelor Taine ale Bisericii, care sunt arvună a Tainelor din Împărăția Cerurilor. Este un model de teologie eclesială trinitară și pastorală, în același timp”, a spus Preafericirea Sa. Patriarhul României a vorbit despre importanța dezvoltării teologiei biblice și patristice în gândirea noastră, „deoarece există ispita secularizării, a înțelegerii Bisericii doar ca instituție. Ea este și instituție, dar este în primul rând comuniune cu Preasfânta Treime și întreolaltă”. În ceea ce privește paternitatea spirituală, Preafericirea Sa a arătat că aceasta „nu înseamnă o infantilizare a celor care sunt în comuniune cu părintele spiritual, ci o creștere duhovnicească în comuniunea de iubire cu Dumnezeu-Tatăl, cu Fiul și cu Duhul Sfânt”.
În continuare, lucrările Sfântului Sinod s-au desfăşurat în cadrul comisiilor sinodale (Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase), după care au fost reluate în plenul reunit în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală.
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod privind viaţa Bisericii și a societății
În ziua de 9 februarie 2017, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate următoarele hotărâri:
- Binecuvântarea și sprijinirea organizării la nivel naţional a Marşului pentru viaţă 2017 – „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine”.Acest eveniment se va desfăşura în după‑amiaza zilei de sâmbătă, 25 martie 2017 (sărbătoarea Bunei Vestiri). Prin acest eveniment se mărturisesc, la nivelul tuturor eparhiilor Patriarhiei Române, valorile familiei creștine tradiționale.
- Aprobarea unor măsuri sporite pentru asigurarea desfășurării în liniște a slujbelor religioase, protejată de dispozițiile art. 381 din Codul penal, care sancționează cu închisoare sau amendă „împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios care este organizat și funcționează potrivit legii”, precum și de dispozițiile legale care sancționează tulburarea
liniștii publice.
- Punerea în aplicare cu strictețe de către unitățile de cult a normelor legale privind protecția și prevenirea incendiilor în locașurile de cult, precum și protejarea monumentelor istorice.
- În contextul fenomenului emigrației actuale, Sfântul Sinodal Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă pe toți părinții care lucrează în străinătate fie să ia copiii cu ei, fie să se întoarcă acasă la copii, întrucât aceștia suferă în mod deosebit din cauza lipsei prezenței fizice și afective a părinților.
- Sfântul Sinod îndeamnă la rugăciune, dialog și coresponsabilitate socială pentru a fi depășite stările conflictuale din societatea de azi. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)