Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au oferit sâmbătă, 21 decembrie, daruri de Crăciun pentru 110 copii din localitățile prahovene Vitioara de Sus, Cuib și Nucet. Acțiunea face parte din campania
Ajutor oferit de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului pentru refugiaţii din Ucraina
Episcopia Maramureșului și Sătmarului, în colaborare cu autoritățile competente din zona Sighetului și din împrejurimi, oferă ajutor constând în hrană, articole de igienă, cazare şi transport persoanelor refugiate din Ucraina.
Ca urmare a mesajului transmis joi, 24 februarie, de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, intitulat „Îndemn la rugăciune pentru pace în Ucraina și solidaritate fraternă cu cei ce fug din calea războiului”, Episcopia Maramureșului și Sătmarului prin Sectorul social-filantropic și misionar, coordonat de arhim. Casian Filip, în colaborare cu autoritățile statului, este solidară cu refugiaţii din Ucraina.
Începând din 25 februarie, atât parohiile din Protopopiatul Sighet, cât şi mănăstirile din zonă pun la dispoziție locuri de cazare pe perioadă nedeterminată. Membrii voluntari din cadrul Asociației „Dăruim și ne dăruim” de pe lângă Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, coordonată de pr. Dan Ioan Sidău, s-au aflat la punctul de trecere a frontierei de la Sighet, oferind hrană, apă și ceai, produse de igienă, pături, prosoape, îmbrăcăminte și locuri de cazare în jurul Sighetului, cu punerea la dispoziție în mod gratuit a mijloacelor de transport către locațiile respective sau către Cehia, Polonia, Bulgaria. „Vor ajunge tone de alimente neperisabile pentru persoane singure sau mame cu copii, cu posibilitatea de a li se oferi cazare cu locuri de muncă pe perioadă nedeterminată”, a menționat pr. Dan Sidău.
Parohia Bârsana a pus la dispoziție cele două săli din incinta Casei sociale „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, iar mai multe familii care lucrează în străinătate au oferit cazare în casele lor. O pensiune din zonă oferă cazare și masă, iar parohia, 200-300 de meniuri pe zi, după cum a precizat pr. paroh Marcel Oprișan.
Reprezentanții episcopiei s-au aflat şi în zilele următoare la punctul de trecere a frontierei unde au oferit pachete cu hrană, apă și dulciuri pentru copii, asigurându-le transport și cazare. Cazarea se face la mănăstiri, centre sociale și la casele celor care s-au solidarizat. Mai multe parohii s-au mobilizat pentru a realiza colecte de alimente perisabile și neperisabile, îmbrăcăminte călduroasă pentru adulți și copii, produse de igienă, obiecte de uz sanitar. De asemenea, câteva mii de pachete cu mâncare au fost împărțite refugiaților dincolo de graniță, în spațiul ucrainean.
Arhim. Casian Filip împreună cu pr. Marcel Oprișan, de la Parohia Bârsana, au vizitat refugiaţii de la Centrul de zi pentru copii „Emanuel” din Sighetu Marmației, din cadrul Bisericii Greco-Catolice, unde au oferit 125 de meniuri, 180 de sticle cu apă și asistență religioasă pentru 100 de persoane refugiate.
Acţiunile de ajutorare au continuat, fiind oferite, de către reprezentanţii eparhiei, alături de voluntari, pachete cu hrană, cazare, precum şi produse de igienă sanitară, medicamente, pături și saci de dormit pentru ucrainenii care sunt de partea cealaltă a vămii Sighet. Mai mulţi refugiaţi au primit transport spre alte zone ale ţării sau spre alte ţări. Camioane încărcate cu medicamente și produse sanitare, saltele și paturi, stații de emisie-recepție au pornit luni, 28 februarie, spre localitatea Ivano- Frankivsk.