Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Bătaia nu este ruptă din rai
Preoţii îndepărtează ideea conform căreia "bătaia este ruptă din rai", îndemnând părinţii, întâi de toate, să-şi iubească pruncii. "Indiferent cum sunt copiii, părinţii trebuie să înţeleagă că bătaia nu este ruptă din rai. În prezent societatea noastră poate fi caracterizată prin lipsă de încredere şi necredinţă, mai ales necredinţă. Faptul că unii se consideră săraci nu înseamnă că şi copiii trebuie să sufere din cauza indiferenţei părinţilor. Ei au nevoie de afecţiune şi dragoste. Când vor primi toate acestea, atunci vor da şi ei tot ce este mai frumos în fiinţa lor", a susţinut preotul Ionuţ Bogdan Văduva (foto), consilier familial, coordonator al Centrului de Consiliere şi Terapie de Familie "Patriarh Justinian Marina" şi slujitor la la Capela cu hramul "Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare".
Preoţii îi îndeamnă pe acei părinţi cu porniri violente să treacă pragul bisericii şi să ceară ajutor de la duhovnic. "Aceştia, în primul rând, trebuie să se mărturisească. O deasă spovedanie şi o participare activă, împreună cu familia, la viaţa Bisericii, îl curăţă de această patimă, găsind alte rezolvări la probleme de genul acesta. Majoritatea părinţilor agresivi apelează la preot, psiholog, psihoterapeut, pentru că ei nu găsesc soluţii, sunt neputincioşi. Există multe cazuri de părinţi care s-au vindecat de această problemă căutând în interiorul lor. S-au schimbat ei înşişi înţelegând că nu fac bine lovind un copil, în loc să-i ofere dragoste şi să-l corecteze cu duhul blândeţii", a mai spus părintele Văduva.