Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Bătaia nu este ruptă din rai
Preoţii îndepărtează ideea conform căreia "bătaia este ruptă din rai", îndemnând părinţii, întâi de toate, să-şi iubească pruncii. "Indiferent cum sunt copiii, părinţii trebuie să înţeleagă că bătaia nu este ruptă din rai. În prezent societatea noastră poate fi caracterizată prin lipsă de încredere şi necredinţă, mai ales necredinţă. Faptul că unii se consideră săraci nu înseamnă că şi copiii trebuie să sufere din cauza indiferenţei părinţilor. Ei au nevoie de afecţiune şi dragoste. Când vor primi toate acestea, atunci vor da şi ei tot ce este mai frumos în fiinţa lor", a susţinut preotul Ionuţ Bogdan Văduva (foto), consilier familial, coordonator al Centrului de Consiliere şi Terapie de Familie "Patriarh Justinian Marina" şi slujitor la la Capela cu hramul "Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare".
Preoţii îi îndeamnă pe acei părinţi cu porniri violente să treacă pragul bisericii şi să ceară ajutor de la duhovnic. "Aceştia, în primul rând, trebuie să se mărturisească. O deasă spovedanie şi o participare activă, împreună cu familia, la viaţa Bisericii, îl curăţă de această patimă, găsind alte rezolvări la probleme de genul acesta. Majoritatea părinţilor agresivi apelează la preot, psiholog, psihoterapeut, pentru că ei nu găsesc soluţii, sunt neputincioşi. Există multe cazuri de părinţi care s-au vindecat de această problemă căutând în interiorul lor. S-au schimbat ei înşişi înţelegând că nu fac bine lovind un copil, în loc să-i ofere dragoste şi să-l corecteze cu duhul blândeţii", a mai spus părintele Văduva.