Cu un total de circa 20 de milioane de cazuri diagnosticate în anul 2022, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității la nivel mondial, unul din șase decese fiind cauzat de o formă de
Construirea unui tată potrivit pentru copilul tău
Ca bărbat, probabil că îţi place să construieşti - de la a aduce mici îmbunătăţiri casei la a construi un gard la propria curte. Poate că eşti atât de îndemânatic încât poţi repara motorul la maşină ori îi poţi lucra o jucărie copilului tău. Oricare ar fi nivelul tău de îndemânare, există un proiect pe care nu-ţi poţi permite să-l ignori: a te construi într-un tată minunat.
Psihologul Todd Cartmell, specializat în psihologia familiei, oferă în cartea sa „Project Dad: The Complete Do-It-Yourself Guide for Becoming a Great Father“ mai multe sugestii pentru a-i ajuta pe tătici în rolul pe care l-au primit odată cu venirea pe lume a primului copil.
Mai întâi, cere-I lui Dumnezeu să te modeleze în bărbatul care vrea El să devii. Dumnezeu e gata să te ajute la fiecare pas pe care-l faci în angajamentul pe care ţi l-ai asumat devenind tată, iar tu şi copiii tăi veţi fi încântaţi de rezultat. Iată cum poţi şi tu să te clădeşti în a deveni un tată extraordinar: cu sinceritate şi smerenie, mărturiseşte-ţi păcatele şi cere-I lui Dumnezeu să te ierte şi să te transforme. Roagă-L să facă orice e necesar în viaţa ta pentru ca tu să devii persoana şi tatăl care-I place Lui. Angajează-te să urmezi orice instrucţiuni îţi va da Domnul în realizarea acestui proiect.
Construieşte-ţi ochi sănătoşi
Priveşte la copiii tăi din perspectivă corectă - aşa cum Dumnezeu Însuşi îi priveşte - ca să-i poţi creşte aşa cum Îi place lui Dumnezeu. Cere-I Domnului să-ţi arate felul unic în care-i poţi creşte pe copiii tăi, care să fie o abordare specială pentru ei. Dumnezeu a pus o comoară în copilul tău şi vrea ca tu să o descoperi şi să-l orientezi în conformitate cu ea. Fii atent la detaliile din viaţa copilului tău, pe măsură ce el creşte şi se schimbă; făcând astfel, el se va simţi valoros şi iubit. Încurajează-l să descopere, să-şi dezvolte şi să folosească acele daruri şi talente pe care Domnul i le-a dăruit. Cercetează greşelile copilului tău şi ajută-l să le privească din perspectiva unor experienţe de învăţare. Ai în vedere că timpul petrecut cu copilul este limitat şi de cele mai multe ori foarte puţin, deci exploatează fiecare oportunitate pe care o ai în fiecare zi, în aşa fel încât aceasta să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării lui. Foloseşte vremea meselor, a culcării, călătoriile ori timpul petrecut împreună dimineaţa înainte de şcoală pentru a râde împreună, a purta discuţii pe teme diferite ori a vă ruga împreună.
Construieşte o gură potrivită
Vorbeşte cu copilul tău într-o manieră care să-l ajute să-şi clădească o imagine corectă despre sine şi să-l hrănească. Discutaţi atât probleme mărunte (detalii din viaţa de zi cu zi a copilului), cât şi marile probleme ale vieţii (despre Dumnezeu, familie, prieteni, muncă şi aspecte pe care le întâmpină în viaţă, precum vorbitul urât, întâlnirile, alcoolul). Cere-I lui Dumnezeu să te ajute să foloseşti un ton blând, cald atunci când vorbeşti cu copilul, să-l asculţi cu atenţie şi să-l încurajezi când vorbeşte. Să fii atent la nevoia lui de a se exprima prin propriile cuvinte, să nu-l corectezi ori să vorbeşti în locul lui în timp ce îţi comunică ceva. Evită unele maniere de comunicare ce v-ar putea strica relaţia, cum ar fi: a ţipa la el, a-l pune la punct şi a-l ironiza nepotrivit. Atunci când vrei să porţi o discuţie serioasă cu copilul, alege momentul şi locul în aşa fel încât să poţi fi relaxat şi atent. Alege cuvinte stimulative, cât de des. Încurajează-i atitudinile dezirabile, prin aprecierea faptelor bune, decât prin a te plânge de ce face rău.
Construieşte o inimă potrivită
Creează o legătură puternică, de durată cu copilul tău. Petrece cât de mult timp poţi cu copilul, sacrificând alte activităţi. Îmbrăţişează-l, priveşte-l în ochi atunci când îţi vorbeşte, pentru a-i arăta că îţi pasă într-adevăr de ceea ce-ţi spune. Hotărăşte-te să-ţi tratezi fiecare copil cu respect, indiferent de situaţie. Ascultă înaine de a vorbi şi cere-I lui Dumnezeu să te ajute să-i înţelegi gândurile şi sentimentele pe care ţi le împărtăşeşte. Clădeşte o cultură a dragostei în familie, rugându-vă unii pentru ceilalţi şi împreună, participând cu bucurie la activităţi comune şi discutând lucruri care sunt importante pentru fiecare din casă.
Construieşte mâini potrivite
Comportă-te astfel încât copiii să fie deschişi pentru a învăţa lecţiile de care au nevoie spre a creşte în înţelepciune. Antrenează-ţi copilul să răspundă la situaţii provocatoare în manieră sănătoasă şi să-şi dezvolte deprinderile pe care au nevoie să le înveţe. Cere-I lui Dumnezeu să te ajute să-ţi gestionezi mânia, astfel încât să nu submineze toate influenţele pozitive pe care le ai asupra copilului şi să vă strice relaţia. Învaţă-l pe copil să folosească creativitatea pentru a găsi diverse posibile soluţii la problemele pe care le întâlneşte. Rugaţi-vă împreună în situaţiile grele, cerând lui Dumnezeu să vă dea înţelepciunea de care aveţi nevoie pentru a răspunde bine fiecărei situaţii. Cereţi lui Dumnezeu să vă dea înţelepciunea de care aveţi nevoie ca tată să vă disciplinaţi copiii, administrând sancţiunile cu dragoste şi respect, astfel încât copiii să poată învăţa lecţia respectivă corect.
Construieşte picioare potrivite
Călăuzeşte-ţi copilul pe calea pe care Domnul i-a pregătit-o şi protejează-l de pericolele pe care le poate întâlni. Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să fii modelul cel mai potrivit pentru copiii tăi, trăind responsabil în Domnul în toate aspectele, inclusiv în felul în care-ţi petreci timpul sau cheltui banii, cum îi tratezi pe ceilalţi şi cum te raportezi la Dumnezeu. Du-l de mic la biserică, participaţi împreună la slujbele bisericii, respectaţi rânduielile acesteia. Orientează-l să-şi aleagă prieteni care împărtăşesc aceleaşi valori (în biserică, sau colegi la şcoală cu care să se poată întâlni şi duminica la biserică) şi îndeamnă-l să păstreze aceste valori şi să le întărească, dezvoltând o credinţă puternică. De asemenea, îndeamnă-l să se poarte frumos cu copiii care nu-i împărtăşesc valorile, dar au nevoie de prieteni iubitori. Stabileşte limite potrivite pentru a-l păzi de a petrece prea mult timp pe distracţii, neglijând activităţi mai importante, protejează-l de la a consuma produse media ce i-ar putea dăuna (cum sunt sexul şi violenţa). Mai mult, pentru că nu vei putea pentru mult timp să-i interzici accesul la diverse tipuri de mesaje (pentru că va ajunge la ele, chiar dacă nu în casă), învaţă-l să gândească critic cu privire la mesajele oferite de mijloacele de informare în masă, astfel încât să dobândească instrumente pe care le va folosi şi când va fi adult: cum să discearnă între bine şi rău în multitudinea de informaţii care vin din lumea înconjurătoare.