Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Curtea Constituţională din Egipt respectă legile bisericeşti
Înalta Curte Constituţională din Egipt a anulat hotărârea unui tribunal administrativ care obliga Biserica Coptă să permită "recăsătorirea" unuia dintre membrii săi. Protestul Bisericii faţă de această imixtiune a unui tribunal civil în activitatea Bisericii a condus la anularea deciziei, informează www.coptic.net.
Hotărârea Înaltei Curţi, bine primită de reprezentanţii Bisericii, revine asupra unei decizii pronunţate în luna mai 2010, la finalul unui proces intentat Bisericii de un creştin care dorea să se recăsătorească. Decizia din mai a generat proteste din partea credincioşilor copţi şi a ierarhiei copte, care au denunţat "ingerinţa" justiţiei în treburile Bisericii. "Nu vom accepta nimic care se opune poruncilor Bibliei. Instanţa a pronunţat o judecată civilă. Căsătoria este un act religios", a declarat Sanctitatea Sa, Shenouda al III-lea, patriarhul unei comunităţi care reprezintă până la 10% din 80 de milioane de egipteni. În Egipt nu sunt recunoscute decât căsătoriile religioase. Divorţul, cu toate acestea, poate fi pronunţat de o instanţă civilă. Biserica Coptă permite recăsătorirea doar în cazurile de divorţ, în urma adulterului, sau a schimbării confesiunii unuia dintre soţi. Reprezentantul Bisericii Copte, Hani Amina Aziz, a salutat rezoluţia Curţii Supreme, susţinând că decizia "a adus bucurie liderilor Bisericii, care respectă şi cred în justiţia egipteană pentru capacitatea sa de a îndrepta judecăţile inconsecvente".