Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Curtea Constituţională din Egipt respectă legile bisericeşti
Înalta Curte Constituţională din Egipt a anulat hotărârea unui tribunal administrativ care obliga Biserica Coptă să permită "recăsătorirea" unuia dintre membrii săi. Protestul Bisericii faţă de această imixtiune a unui tribunal civil în activitatea Bisericii a condus la anularea deciziei, informează www.coptic.net.
Hotărârea Înaltei Curţi, bine primită de reprezentanţii Bisericii, revine asupra unei decizii pronunţate în luna mai 2010, la finalul unui proces intentat Bisericii de un creştin care dorea să se recăsătorească. Decizia din mai a generat proteste din partea credincioşilor copţi şi a ierarhiei copte, care au denunţat "ingerinţa" justiţiei în treburile Bisericii. "Nu vom accepta nimic care se opune poruncilor Bibliei. Instanţa a pronunţat o judecată civilă. Căsătoria este un act religios", a declarat Sanctitatea Sa, Shenouda al III-lea, patriarhul unei comunităţi care reprezintă până la 10% din 80 de milioane de egipteni. În Egipt nu sunt recunoscute decât căsătoriile religioase. Divorţul, cu toate acestea, poate fi pronunţat de o instanţă civilă. Biserica Coptă permite recăsătorirea doar în cazurile de divorţ, în urma adulterului, sau a schimbării confesiunii unuia dintre soţi. Reprezentantul Bisericii Copte, Hani Amina Aziz, a salutat rezoluţia Curţii Supreme, susţinând că decizia "a adus bucurie liderilor Bisericii, care respectă şi cred în justiţia egipteană pentru capacitatea sa de a îndrepta judecăţile inconsecvente".