Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
De ce avem în viaţă urcuşuri şi coborâşuri?
De ce de-a lungul vieţii trecem prin perioade de fericire urmate de perioade de deznădejde? Perioadele de tristeţe şi deznădejde vin după evenimente fericite din viaţa noastră. Acest lucru se întâmplă chiar şi la oamenii care au totul în viaţă: o casă frumoasă, un job bun, mulţi prieteni, vacanţe exotice şi toate mijloacele pentru a fi fericiţi şi pentru a se distra.
De ce suntem nefericiţi dacă suntem binecuvântaţi cu atâtea bogăţii?
Sfântul Teofan Zăvorâtul ne aminteşte că distracţiile şi avuţiile dau naştere la atâtea sentimente. „Toate aceste bucurii ale vieţii, toate distracţiile şi bogăţiile dau naştere la depresii“. Este cunoscut faptul că noi căutăm bucuriile cele lumeşti şi satisfacerea rapidă a nevoilor noastre din activităţi lumeşti cum ar fi: un meci de fotbal, un festival, un joc pe calculator sau un film, o petrecere şi aşa mai departe. Dar acestea sunt plăceri temporare şi de suprafaţă pentru ceea ce ne dorim noi ca adevăraţi creştini ortodocşi.
Sufletul nostru caută să se hrănească cu altceva decât activităţi lumeşti sau distracţii. Noi, fiind creştini ortodocşi, să râvnim la împlinirea sufletească, la dobândirea mântuirii şi nu la bogăţii lumeşti trecătoare, distracţii de tot felul şi prieteni care stau lângă noi doar atunci când avem bani.
Bucuria adevărată şi împlinirea vin dintr-o relaţie profundă cu Dumnezeu. El este scopul nostru. Scopul nostru este să ne unim cu Dumnezeu pentru veşnicie. Cu Dumnezeu nu există moarte. Acesta e mesajul pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ni-l transmite. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată şi ne îndeamnă să-L urmăm şi să ne unim cu El. Atâta timp cât vom continua să căutăm să ne unim cu Dumnezeu şi să respectăm poruncile Lui, să fim smeriţi, să cerem iertare de la Dumnezeu pentru păcatele noastre, doar atunci vom gusta din adevărata bucurie, care nu vine şi pleacă de la noi, ci rămâne pentru veşnicie.
Sfântul Teofan ne îndeamnă: „Să nu-L uităm pe Dumnezeu, să-I mulţumim pentru toate bucuriile vieţii şi pentru toate avuţiile primite tot de la Bunul Dumnezeu... Dumnezeu vrea inima ta curată şi inima ta trebuie să-L caute pe Dumnezeu mereu“. Să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate cele bune şi cele rele! (Traducere de Mădălina Munteanu după un articol publicat pe situl http://orthodoxwayoflife.blogspot.com)